Отворено писмо СОС каналу

40

Кошаркашки клуб Црвена звезда Телеком је у понедељак 2. марта на адресу СОС канала упитио званично саопштење поводом неситина који су изречене у емисији ЗОНА ПРЕС, емитованој 26. фебруара 2015. године. Међутим, уредништво ове телевизије је одбило да објави демант неистинитих информација, што је противно Закону о информисању (члан 83).

Додуше у емисији СОС кош аутора и водитеља Владана Тегелтије, која је емитована 02. марта 2015. године, само је споменуто да је у редакцију СОС канала стигло саопштење, али ниједан одељак тог саопштења није објављен нити прочитан. Из тог разлога, приморани смо да се у отвореном писму још једном обратимо СОС каналу, али и целокупној јавности, како бисмо демантовали неистине и заштитили клуб од манипулација које су на овој телевизији, када је у питању КК Црвен звезда Телеком, постале редовна појава.

Саопштење упућено СОС каналу преносимо у целини:

САОПШТЕЊЕ КК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ТЕЛЕКОМ

Кошаркашки клуб Црвена звезда Телеком жели овим путем да демантује неистине које су изречене у емисији Зона Пресс, емитованој у четвртак 26. фебруара. Наиме, у поменутој емисији стални гост и стручни консултант Горан Грбовић навео је да је плејмејкер Црвене звезде Маркус Вилијамс плаћен 940.000 долара, и то као информацију, додуше непроверену, али из „добро обавештених извора“.

Као клуб не бисмо реаговали на овакво неодговорно понашање у медијима и покушај обмањивања јавности, јер се неистине редовно износе на СОС Каналу у емисијама аутора и водитеља Владана Тегелтије. Али, с обзиром да је реч о ширем контексту и сада већ слободно можемо рећи о организованој кампањи усмереној против Црвене звезде Телеком, приморани смо да обавестимо јавност да је Горан Грбовић том приликом изрекао лаж.

Маркус Вилијамс плаћен је неупоредиво мање од поменуте цифре и то је податак који се лако може доказати. Црвена звезда Телеком, за разлику од неких других јавно приказује своје финансије, обзнанила је своје економско пословање од 2000. године на овамо, а свој финансијски извештај презентоваће јавности и на крају ове сезоне. По томе смо јединствен спортски колектив у земљи и то нико не може да нам оспори.

Волели бисмо да је КК Црвена звезда Телеком у могућности да прави тако високе уговоре као што је поменуо Горан Грбовић, али на жалост то није случај. Не желимо да верујемо да је Горан Грбовић, као својевремено врхунски спортиста, својом неодмереном изјавом желео да покуша да поново узбурка страсти и подигне тензије међу вечитим ривалима. Матрица коју је користио је препознатљива, већ виђена и своје дубоко упориште већ годинама има на СОС каналу у емисијама аутора и водитеља Владана Тегелтије. Разумљиво би било да је Грбовић направио грешку у пар десетина хиљада долара, али с обзиром да се ради о цифри која је преувеличана за неколико стотина хиљада долара наводи нас на закључак да то није била случајност.

Такође, помоћни тренер репрезентације Србије Мирослав Мута Николић навео је да је Никола Калинић имао уговор са Радничким, али да је ипак регистрован за Црвену звезду. То је такође неистина, јер то није могуће урадити према важећим прописима наше кошаркашке организације. Зарад истине и објективног обавештавања јавности морамо да наведемо чињенице и истакнемо да је другостепена комисија Кошаркашког савеза Србије крајем маја прошле године пресудила у корист Николе Калинића на његов захтев за раскид уговора. Тачније, потврдила је да је Никола Калинић слободан играч и то се лако може проверити увидом у документацију КСС. Калинић је одлучио да као слободан играч сезону заврши у Радничком па је комплетну Супер лигу Србије одиграо у редовима крагујевачког клуба. По окончању сезоне Калинић је као слободан играч потписао уговор са Црвеном звездом Телеком.

На необјективно и крајње пристрасно извештавање СОС Канала и водитеља Владана Тегелтије смо се већ навикли, али оно што очекујемо од Горана Грбовића и Мирослава Муте Николића је у најмању руку – извињење.

Београд, 02.03.2015.

Претходни текстЗнамо шта ћете радити у суботу у 18 часова
Следећи текстКатаи: Надам се да враћамо поверење навијача