Терзић: Лалатовић има пуну подршку

21

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић, пред одлазак из Белека, истакао је да је задовољан оним што је видео на припремама.

Летос су многи играчи долазили у току припремног периода, а сада смо потпуно другачије одрадили прелазни рок. Од осмог јануара, када се екипа окупила, од првог дана радимо сви заједно осим Петра Орландића и Гболахана Саламија који су се накнадно прикључили. Веома брзо је Лалатовић формирао костур тима, многе ствари су јасне и Звездашка јавност има чему да се нада. Задовољан сам свим сегментима који прате овај период зимских припрема.

Нажалост, наш капитен Александар Луковић ће дуже одсуствовати са терена.

Он има парцијалну рептуру Ахилове тетиве и учинићемо све да се што је могуће пре опорави преко једног чувеног финског лекара, који је специјалиста за такве повреде. Велики хендикеп је повреда Луковића јер он је оно што је требало овој младој екипи. Он из задње линије доноси мирноћу у пасу. Својом искуством и позитивном енергијом је требало да води младе играче, али шта је – ту је. Треба да се окренемо садашњој ситуацији. Сада ће бити више простора за Вукашина Јовановића, којег стално етикетирамо као Звездиног бисера и све бољег Мамадуа Мбођа, који је на мене оставио изванредан утисак од првог тренутка када сам га видео, у августу, када је дошао. Он изванредно напредује. Ово како тренира и како улази у дуеле, његове физичке предиспозиције и скок, брзина и агресивност, а опет мирноћа у контакту са лоптом, наговештавају да може да буде велики играч. Правиће и грешке, он је 93. годиште, треба му искуства и рутине, али треба бити стрпљив са њим.

Генерални директор Црвене звезде се вратио у Београд како би покушао да реши нагомилане финансијске проблеме.

У понедељак је са 240.000 евра исплаћен Асанте Котоко у целости, а током ове недеље требамо да решимо дуг од још 422.000 евра како би регистровали играче. Надам се да ћемо успети до петка. Не обећавам, али се надам. После тога ћемо причати шире о европској лиценци. За то имамо још скоро два месеца. Имамо неке идеје, пројекте, како доћи до тог решења. Мораће да се укључе много више и остали чланови Управног одбора у решавање тих проблема. Радимо на томе и ја сам оптимиста.

Терзић је истакао да разуме потраживања, али и да је потребно још стрпљења.

Обавили смо много разговора са играчима. Разумем их, у претходном периоду много пута рокови нису испоштовани. Ипак, са друге стране, треба да се присете шта им је у каријери значила „Маракана“, овај „излог“, шта им је донела Црвена звезда. То је институција која много више даје него што ће икада бити дужна. Има и позитивних примера. Захваљујем се овом приликом и извињавам такође Николи Максимовићу и Луки Миливојевићу јер су показали једно велико звездашко срце. Без обзира што им се дугује и без обзира што су свесни да је Црвена звезда на њиховим трансферима много зарадила и остала им дужна, нису тужили клуб. А, могли су.

Генерални директор је поновио да је Црвена звезда у најтежој ситуацији од оснивања.

У таквом стању, када морамо углавном да размишљамо о проблемима од раније, ипак не смемо да заборавимо садашњи тим, играче. Основни проблем Црвене звезде и садашњег руководства је што не можемо да се фокусирамо на сервисирање текућих обавеза, прављење што бољег тима и пружању што бољег услова фудбалерима нашег клуба. Ми 95 посто нашег времена трошимо решавајући наслеђене проблеме. За сада их успешно решавамо, а до када ћемо успети не знам. Ми смо у децембру месецу направили стратегију санирања постојећих проблема и развоја Црвене звезде. Фокусирали смо се на четири кључна извора прихода. То су прво трансфери играча, од чега живе сви клубови. Није се радило плански, систематски. Морамо да направимо баланс између играча који доносе резултат Црвеној звезди и оних који имају тржишну вредност. Остали извори прихода су нада да ћемо потписати нови спонзорски уговор са генералним спонзором „Гаспромом“, затим комерцијализација земљишта на којем се налази стадион Црвене звезде, а онда и приватизација. Црвена звезда не може напред без приватног капитала, без страних инвеститора, а у садашњој правној форми то неће моћи. Познато је да је Црвена звезда дужна 52 милиона евра, а ово руководство се није задужило ни динар и трудимо се да смањујемо, али на овај начин ми смо само на „апаратима за дисање“. Што пре је потребан закон о приватизацији, да се дефинише власничка структура, да уђе приватни капитал и да се зна ко је газда. Црвена звезда нема чему да се нада без тога.

Терзић је задовољан зимским појачањима.

Црвена звезда игра агресивно и дисциплиновано, а појачања су се уклопила. Око странаца не могу да донесем конкретан суд. Џошуа Паркер је другачији од других, физичке предиспозиције су невероватне, сигурно је најбржи играч који ће се наћи на нашим теренима. Наравно, има и он своје мане, у техничком смислу, али да има све играо би одмах у Арсеналу или Челзију. Важније је шта мисли тренер Лалатовић о њему него ја, а он је презадовољан. Што се тиче Саламија, нисам одушевљен. Странац мора да доноси разлику у квалитету. Ипак, видећемо, има још времена. Нисмо имали прилику да га гледамо и ја не волим да доводим тако играче, али у овом случају није било финансијског ризика. Када је реч о Орландићу, од њега не треба сада много очекивати јер је пропустио већи део припрема, али би могао да буде веома користан тиму.

Посебан утисак остављају клинци из Звездине омладинске школе.

Од њих много очекујем. Имају велики потенцијал. И Лука Јовић и Вукашин Јовановић и Михаило Ристић и Марко Грујић први пут пролазе припреме са овом екипом, тако да ће сигурно много лакше испунити захтеве које изискује суперлигашка утакмица.

Тренер Ненад Лалатовић нема резултатски притисак у пролећној полусезони.

Рекао сам тренеру Лалатовићу да има пуну подршку Управног одбора, комплетног руководства. Такође, рекао сам му да је млад тренер, Звездаш, добро ради и не треба да се оптерећује шампионском титулом, Партизаном, серијом од 15 победа. Има 37 година, тренер је Црвене звезде и треба да ужива у томе. Од њега тражимо само да ради најбоље што може сваког дана и да размишља само о првом наредном тренингу и противнику.

Са првим тимом у „Калисти“, где су већ годинама врхунски услови за припрему наших фудбалера, налази се и почасни председник Драган Џајић.

Много нам помаже присуство Џајића. Његови савети, искуство и мудрост су нам од непроцењивог значаја – закључио је Терзић.

Претходни текстЗвезда без навијача у Атини
Следећи текстОтказана утакмица Црвена звезда – Ростов