Звезда за десетку

39

Кошаркаши Црвене звезде Телеком уписали су и десети тријумф у исто толико одиграних утакмица у АБА лиги. Црвено-бели су невероватну серију продужили победом над вечитим ривалом Партизаном (76:67) у утакмици где су од шестог па до последњег минута имали предност.

Највеће вођство на утакмици изабраници Дејана Радоњића су имали на почетку последње деонице када је Немања Дангубић погодио тројку и донео својој екипи вођство 62:40. Ипак, Партизан је одговорио серијом 23:8 и пришао на само седам поена заостатка.

Међутим, паника није ушла у редове изабраника Дејана Радоњића. Одбрана је поново била на високом нивоу, а расположени Блажич и Лазић су убацили нове поене и донели својој екипи 13 поена предности на 72 секунде пре последње звука сирене. Звезда је до краја одржала предност и славила у првом овосезонском дербију.

Партизан је боље отворио утакмицу и након минут и по игре имао је вођство 5:0. Црвено-бели су појачали игру у дефанзиви и онемогућили су ривала да чак четири и по минута дође до коша. Звезда је серијом 10:0 преузела вођство, али је убрзо након поена Вање Маринковића Партизан изједначио. Одговор је био у рукама Бранка Лазића који је постигао две узастопне тројке па је у завршници првог периода Звезда након успешно изведеног слободног бацања Бобана Марјановића стекла најевеће вођство (19:12).

Изабраници Дејана Радоњића су од тог тренутка чекали преко два минута на следеће поене и донео их је видно мотивисани Блажич. Добра одбрана је давала елана црвено-белима па су након тројке Николе Калинића и поена Чарлса Џенкинса први пут стекли двоцифрено вођства (26:16).

Изабраници тренера Радоњића су и у наставку показали одбрану из уџбеника. Ривал је сведен на само 22 поена за полувреме па је ситним корацима Звезда увећавала своју предност. Пет секунди пре краја полувремена Миленко Тепић је погодио за два поена и смањио разлику на 13 поена (35:22). Ипак, семафор је показивао довољно времена да Маркус Вилијамс упути шут са готово пола терена и поготком о таблу доведе у екстазу Звездине навијаче и донесе највећу предност својој екипи пред велики одмор (38:22).

Црвено-бели су нападачки нешто слабије отворили друго полувреме. На први Звездин кош се чекало два и по минута, а поентирао је поново Блажич за три поена и вратио Звезду на плус 15 (41:26). У следећем нападу је поене постигао Митровић па су изабраници Дејана Радоњића дошли до највећег вођства у дотадашњем току меча. Партизан је одговорио серијом 8:2, али када је пришао на 11 поена заостатка Марјановић је лако решио ситуацију под кошем и поентирао.

Уследила је сјајна минијатура Чарлса Џенкинса. Прво је Американац погодио тројку, затим кош уз додатно бацање па потом и још једно слободно бацање, а управо након његовог изванредног продора црвено-бели су стекли 21 поен предности пре почетка последње деонице (57:36).

Након тројке Дангубића црвено-бели су повели са макисмалних 62:40. Ипак, уследио је пад у игри Звезде на обе стране терена па је Партизан серијом 17:3 после дуго времена дошао до једноцифреног заостатка на четири и по минута до краја (65:57).

Црну серију своје екипе прекинуо је Вилијамс кошем уз фаул, али простора за славље још није било. Партизан је успео на два минута пре краја да приђе на само седам поена заостатка, док црвено-бели, а посебно Маркус Вилијамс нису могли да пронађу нападачки ритам из прве три четвртине. Партизан је успео да  на два минута пре краја приђе на свега седам поена заостатка 70:63.

Изабраници Дејана Радоњића су одговорили серијом 6:0 и тако осигурали још једну победу.

Црвена звезда Телеком – Партизан НИС 76:67 (19:14, 19:8, 19:14, 19:31)

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 6 (5ас), Ребић, Чворовић, Дангубић 5, Митровић 4 (6ск), Лазић 15, Блажич 13 (4ск), Калинић 4, Марјановић 13 (8ск), Тејић 1, Џенкинс 13 (4ас), Цирбес 2.

Партизан НИС: Тепић 13 (4ск), Кузелоглу, Мурић 2, Маринковић 9, Дало, Милутинов 10 (9ск), Мачван 20 (7ск), Гагић 6, Андрић 6, Милутиновић 1, Безбрадица, Богдановић.

Претходни текстДимитријевић зауставио Звезду у Пожаревцу
Следећи текстРадоњић: Тим је победио