Човић о ужасној трагедији у Истанбулу

45

Уместо о детаљима са кошаркашке утакмице, после дуела шестог кола Евролиге између Галатасараја и Црвене звезде у Истанбулу, главна тема је велика трагедија која се догодила пре меча. Наиме, један од навијача црвено-белих, Марко Ивковић, који је у турски град на Босфору дошао са жељом да бодри свој клуб, убијен је од стране навијача Галатасараја.

Тим поводом, кошаркашки клуб Црвена звезда организовао је конференцију за штампу у клупским просторијама на Малом Калемегдану. Председник клуба, Небојша Човић, желео је пре свега да изрази дубоко саучешће породици настрадалог младића, али и да изнесе став и виђење Црвене звезде поводом трагичног догађаја:

Догодио се баш јако тежак, ужасан догађај у Истанбулу и наравно још једном желим да искористим ову прилику да изјавим саучешће породици.Одмах морам да вам кажем да одлазак навијача Црвене звезде у Истанбул није био у организацији клуба. Када смо добили одређене најаве да је могуће да ће се појавити одређене групе навијача, истог момента смо ступили у контакт са нашим генералним конзулом господином Зораном Марковићем у Истанбулу. Наш конзулат у Истанбулу је у четвртак у 13 часова обавестио турску полицију да постоји могућности да ће доћи одређени број навијача на утакмицу Галатасарај – Црвена звезда. Такође су обавестили турску полицију да они не долазе организовано већ да ће њихов долазак бити што приватним аутомобилима, што аутобусима, што авионом, што се и догодило заправо. То наглашавам зато што желимо да избегнемо сваку манипулацију по питању несреће и ужасног догађаја који се десио јуче у Истанбулу. Турска полиција је била потпуно обавештена. Јуче преподне, у току дана, нон-стоп смо имали комуникацију како одавде из Београда са конзулатом, тако и чланови управе КК Црвена звезда који су се налазили у Истанбулу – изјавио је председник Црвене звезде који је у јавност изнео један податак у вези немилог догађаја:

Оно што је говорило да нешто од почетка није у потпуности у реду и да се нешто спрема, ја нећу да прејудицирам и кажем да је то био смишљен сценарио, али ви сами процењујте око тога. Када су кошаркаши Црвене звезде, комплетан стручни штаб, један број чланова управе, пријатеља клуба и спонзора слетели на аеродрому у Истанбулу нико их од домаћина није сачекао, иако тако налажу правила Евролиге. Ми заправо нисмо имали никакав контакт, ја нисам био тамо али имам детаљне извештаје од наших људи који су били тамо. Никакав контакт нисмо имали са домаћином, иако је то обавеза. Када долази екипа код нас у госте људи из Црвене звезде дочекују ту екипу на аеродрому, спроводе је у хотел и активно учествују у смештају и свему што је потребно по правилима. То се нажалост није догодило. Такође, у току јучерашњег дана је направљена додатна процена колико је могуће да ће доћи навијача, клуб је директно ступио у контакт са Галатасарајем и тражио да од Галатасараја да навијачима одмах купимо одређени број карата. Одговорено нам је да то не желе да раде преко рачуна, ваљда су очекивали да ће то бити довољан изговор да одустанемо од куповине карата. Када су наши људи питали како можемо да обезбедимо карте речено је да можемо да то урадимо на билетарници. Средства су наравно прикупљена и била припремљена да се откупи одређени број карата које су иначе коштале између пет и осам евра. Када је и то урађено тражили су допис који смо ми послали и добили смо одговор у коме се каже да не могу да прихвате наш захтев у вези наших навијача који су већ почели да се појављују у Истанбулу – истакао је Небојша Човић пре него што је наставио са даљим коментарисањем ситуације која је тада настала:

Конзулат је упозорио турску полицију до чега може да дође и упозорио их је да је неопходно раздвојити навијаче Црвене звезде и Галатасараја.Турски клуб констатује у допису да су већ раније продали све карте навијачима Галатасарајаи да нису у могућности да обезбеде сигурна места за наше навијаче: „Тако клуб Галатасарај и истанбулска полиција неће имати одговорност према вашим навијачима током утакмице. Молим вас да разумете да не можемо да продамо ниједну више карту за навијаче Црвене звезде Телеком јер немамо капацитет“, наводно. Да се овде у овом допису ради, да будем потпуно отворен, о неискреном приступу или да то преведемо – о лажи, говори и податак који је објављен после утакмице, а говоре и слике из саме арене. Капацитет дворане Абди Ипкечи износи 12500 гледалаца. На синоћној утакмици је било 8143. Некоме је било стало да по сваку цену навијачи Црвене звезде не уђу. Ми смо од Галатасараја добили одређени број карата, ушло је око 60 људи на посебна места која су декларисана као ложе где седе и званичници турског клуба. Да, опет, није организација утакмице била у реду говоре и догађаји који су се дешавали у самој хали, где је за длаку избегнут напад навијача Галатасараја на тај простор који се назива ложом. Ту је полиција успела да интервенише и да спречи напад. Иначе су навијачи Галатасараја груписани прешли на ту страну и кренули у напад и на тај простор – пренео је Небојша Човић који је затим покушао да приближи јавности шта се заправо догађало испред саме хале:

Навијачи Црвене звезде су се у непосредној близини окупили на једној локацији где их је сачекала турска полиција.У таквој групи, у пратњи полиције која их је водила према хали су тамо и дошли. Поставља се логично питање, да опет нема манипулација: зашто полиција води навијаче Црвене звезде према хали, ако после извесног временског периода када их је довела испред забрањује улаз у дворану? Када су стигли испред хале дошли су испред навијача Галатасараја.Не треба баш много мудрости ни памети да се схвати шта онда креће да се догађа – међусобно провоцирање и вређање, крећу каменице тако да има још неколико навијача Звезда који су повређени. А онда као што је свима јасно долази до сукоба. Ја стварно немам ни мало намере да било шта политизујем око свега овога, причам оно што се заиста догодило – изнео је председник црвено-белих, пре него што је додао:

Не да је срамота него врхунска брука и врхунска превара да неко креће да замењује тезе по систему да су се српски навијач потукли између себе и да је тако погинуо Марко. Да, српски навијачи су чекали годинама да оду у Истанбул, да се побију тамо између себе и да се избоду ножевима између себе. У реду, можда смо ми као Срби криви за све, али дајте мало да укључимо и реалности и мозга у све то. Први извештај турске полиције не говори о томе. У међувремену су направили припрему. Неодговорна изјава Атамана је била припрема за оно што треба да ураде даље медији.Ии кренули су у Турској да спинују и да представљају то синоћ око 23 часа како је младић погинуо у међусобном сукобу српских навијача. Пре тога је полиција имала сасвим другачији извештај и то добро зна наш генерални конзул, господин Зоран Марковић, који је био укључен у све оно што се заправо догодило. Било је велико ангажовање и нашег конзулата и наше Владе и хвала им на свему томе. Заправо то и јесте њихова обавеза и обавеза свих нас. Буквално смо у сваком тренутку били у контакту – констатовао је Човић који је потом наставио са говором:

Онда је наравно кренула замена изјаве турске полиције. При томе, задржали су младића који се зове Ненад Вучићевић, 90-то годиште је, и по сваку цену тражили да потпише изјаву како су је они конципирали. Наравно, ја знам да је ово догађај који је врло незгодан за Турску, али ја не могу да генерализујем ствари и нико нормалан то неће радити у смислу да је то сада урадила турска држава. Такође, јуче смо у току дана имали контакте и са турским амбасадором у Београду, господином Мехметом Бозајем, који је, схватајући ситуацију, све учинио да наши навијачи уђу да гледају утакмицу. Све је искрено радио човек, потпуно свестан шта може да се догоди – кратко је застао Човић и потом додао:

Да ли су навијачи Бешикташа пре извесног времена били у Београду? Да ли су имали сукоб са полицијом? Да ли су разбијали и палили по Београду? Јесу. Да ли су отишли безбедни? Јесу. Да ли је неко погинуо? На срећу – није. Ја знам да је јако тежак посао полиције у таквим ситуацијама, али је просто невероватно колика је неодговорност, а сада ту сопствену неодговорност, која нас је коштала једног младог живота,желе да спинују, изманипулишу и пребаце на другу страну. Класична лаж и превара, да не кажем неку гору реч. Да не помињем да то ама баш никакве везе са спортом нема. Нажалост, то се наставља и нажалост морам да кажем да се наше агенције укључују у објављивању и преношењу таквих лажи.То што они објављују је лаж и није истина, на основу података које ми имамо. На крају крајева и председник Владе и ресорни министри су у контакту са турским колегама. Наравно, тражи се извештај и утврђивање починиоца онога што се догодило – рекао је Човић који је затим и детаљније причао о детаљима који су директно довели до смрти навијача Звезде:

То се догодило тако што је турска полиција покушала да одбије Звездине навијаче и бацила сузавац. У том сузавцу и диму је уследио нови напад навијача Галатасараја са ножевима и онда је јасно шта се све догодило. Марко је убоден са леђа. Био је на зачељу колоне и није учествовао, по информацијама које имамо, ни у каквим агресивним приступима и наступима. Кренуо је да се повлачи и бежи из дима – објаснио је Небојша Човић, пре него што је истакао очекивање да ће Евролига да уради свој део посла онако како и треба:

Ово што је господин Атаман изјавио и што је сада покушао да ублажи на његовом Твитер профилу говори о томе да се ради о човеку који је манипулатор, и то и сами Турци знају за њега. Наравно, он сад покушавам да на тај начин убере поене у Турској. Чујте молим вас, он није знао да је било ко погинуо, али је одмах знао да јебило 300 терориста који су, тобоже, у сред Истанбула дошли да нападну његов народ. Да не причам о томе да је перманентно у току утакмице провоцирао играче Звезде, попут Луке Митровића, да је на крају утакмице нашао за сходно да дође да провоцира и оно мало навијача Црвене звезде који су били у хали који нису одмах могли да напусте дворану из безбедносних разлога. Не знам, ако је то нормално понашање тренера… И потпуно разумем и подржавам одлуку Владе која је донета када се ради о Атаману–изјавио је Човић.

Челни човек клуба са Малог Калемегдана своје излагање наставио је уверавањем да црвено-бели неће генералисати читаву ствар:

Црвена звезда ће бити максимално професионална у свом приступу. Наравно, помоћи ћемо породици колико можемо, али живот је изгубљен и то се не може поправити. И страшно је шта се догодило, а још страшнији је овај покушај замена теза и лажи.Ми никада нисмо рекли да је то урадила турска држава или да је то урадио неко од званичника Галатасараја или да је то смишљено. Али, то су урадили навијачи Галатасараја.Видећемо да ли је аршин за све исти – констатовао је председник Црвене звезде, који је желео да истакне да је резултат меча у Истанбулу потпуно у другом плану:

И оно што вас молим је да стручни штаб и играче поштедите изјава и контакта наредних неколико дана јер они имају јако важна посла и морају да се окрену том послу. Без обзира што је резултат потпуно у другом плану, ја им честитам и на борби и на приступу, и на свему што су издржали јуче. Наравно, надам се да ћемо заједно остварити оно што смо зацртали – изјавио је први човек Црвене звезде, који је имао и очекивања о третману случаја од стране Евролиге:

Неће ваљда Атаман протеривати Црвену звезду. Ако неко треба да буде избачен и склоњен, то је он. Човек мора да даје нормалне и уравнотежене изјаве, а не да призива даљи хаос.Његове изјаве су потпуно непријатељске. Чујте, назива људе терористима. Да ли то значи да су му Ерцег и Мицов терористи у екипи? Пошто су, колико ја знам, исте националности. Могао сам и да разумем, тренери су емотивни после утакмице, али да зна да је било 300 терориста а да не зна да се догодила велика несрећа. А сад одједном зна.Лепо је што је изјавио саучешће, али хвала му на његовом саучешћу – изјавио је Небојша Човић, који је потом рекао да не зна за никакво планирање освете навијача на утакмици Галатасарај – Олимпијакос у наставку Евролиге:

Нисам чуо за те информације, али то не би смело да се ради и да се догоди. Онолико колико ми имамо утицаја, ако је то уопште тачно јер сад ће бити свега и свачега, утицаћемо да урадимо шта је до нас да тога не дође – истакао је председник клуба који се потом осврнуо на могуће реакције из Евролиге:

Знате, на утакмици Црвена звезда – Галатасарај било је скандирања од стране наших навијача која су имала националистичку, националну позадину. То је било све последица фамозног технолошког доприноса албанског са дроном.Ми смо добили упозорење. Али, то је трајало пет минута, а ми смо били изложени погрдном скандирању током целе утакмице. Рећи ћу буквалан превод: „Србе у бунар“, и тако даље и око Срба и око Србије. Било је застава Косова, Босне, … Скандирајте, навијајте, радите како хоћете, само да нико никог не дира и да не долази до физичких обрачуна. То се, нажалост, догодило. На утакмици у Истанбулу се много више догодило. И још ако на све то додате изјаву тренера Атамана која је таква каква је…Видећемо каква ће одлука бити Евролиге. Звезда у свему томе не сноси никакву одговорност. Наша једина одговорност је што смо дошли да играмо утакмицу. Можда смо требали да се предамо у Београду јер Галатасарају је потребна победа по сваку цену. Не кажем да су нас незаслужено победили, али тешко могу да превалим преко уста да им честитам ту победу. Ја бих се такве победе стидео – био је јасан Небојша Човић.

Председник црвено-белих поново је причао о званичном ставу турске полиције у вези целог догађаја:

То је нијепитање за мене, али сарадња између наше државе и турске државе постоји и не треба је кварити. Она ће се осетити и биће на одређеним искушењима. Кроз ту сарадњу постоји и сарадња полиције. Ми ћемо имати извештај. Надлежни ограни већ сарађују, конзулат је потпуно укључен. Видећемо какав ће извештај доћи. Имајте у виду, хајде да не кажем више него што можда треба с обзиром да су ми емоције мало померене, а не бих хтео да кварим. Нема полиције која није паковала и мењала, и ту ћу да ставим тачку. Очекујем да Турци то не ураде јер први извештај, снимци и људи који су тамо гледали шта се догађало, све говори да нема никакве основе да се догодио сукоб између српских навијача и ја о томе нећу више причати. Зашто? Зато што ћемо сви упасти у замку када и наше агенције и медији крену да врте све то, а ми смо по томе познати, сами себе више оптужимо него што нас други оптуже. Важно је да нам неко други убаци буву и онда испадне да се ми бранимо. Ми немамо од чега да се бранимо. Ми смо, на основу свега овога што смо добили од информација са лица места сигурни у ово што вам ја кажем како је дошло до немилог догађаја – изјавио је Човић, пре него што је додао:

Питање над питањима је зашто, зашто полиција води или спроводи навијаче испред хале ако нема намеру да их пусти у халу? Зашто доводите навијаче Црвене звезде испред навијача Галатасараја? А при томе сте потпуно информисани и обавештени шта заправо може да се догоди.Ја сам пре извесног времена био на Фајнал фору у Истанбулу и сећам се та три, четири дана док се он одржавао, да су по граду перманентно биле туче између навијача Фенербахчеа, Бешикташа, Панатинаикоса и Олимпијакоса. Сећам седа је то са муком ношено и решавано од стране полиције.Ја очекујем да турска полиција аргументовано изађе са ставовима, без икаквих замена тезе.То је много вредније него било какво прикривање и сакривање истине.То није наш део посла као клуба, али потпуно сам уверен гледајући реакције наши надлежних органа, конзулата и Владе да ћемо доћи до таквог епилога – изјавио је Човић који је потом причао о улози турског амбасадора у Београду:

Тешко је да очекујете од амбасадора да у Београду има начин да убеди Галатасарај и безбедносну структуру. Он је рекао да је пренео и замолио да се то све урадио. Поготово што је он био наш гост на мечу Звезде и Галатасараја у Комбанк арени и зна како смо их дочекали и како сарађујемо. Он је са своје стране учинио све што је могао. Али, разумете, сама бројка да је од 12 и по хиљада места било 8143 попуњено и то слике саме арене говоре. Какав је био проблем да спроведете 200-300 људи, да их изолујете и пустите. Не разумем. Да ли је то толики проблем да кошта један живот?Разумем, односно ништа не разумем.И само молим да не подлегнемо ширењу лажи и превара. Кад смо криви смо, кад нисмо криви нисмо. А не могу да признам кад смо криви када нисмо. Без обзира ко прави извештај, ко их пакује, и тако даље. Зашто је дозвољено навијачима Звезда да уопште дођу до дворане ако су знали да их неће пустити је кључно питање. Ништа ту није било сакривено. Полиција је потпуно знала где ће они се скупити. А клуб се укључио чим смо сазнали да се појављују навијачи и ми смо максимално урадили све што смо могли. Ја не могу никоме да забраним да иде на такве утакмице. А и потпуно ми ирелевантно и смешно делује да ви не можете да одете било где у Европи и да навијате за свог клуб.Чини ми се баш да то није нормално.Невероватно је – истакао је Човић који је затим наставио:

Ништа није ништа сакривено са наше стране, било од клуба, конзулата, наших државних органа.Урадили смо све што смо могли знајући шта може да се догоди. На другој страни постојала нека, назовимо тврдоглавост, да не кажем намера јер ако буде намера онда је то мало опасно. Назовимо то тврдоглавошћу. Опет подвлачим, не треба да генералишемо ствар. Оно што је наша молба као клуба према нашим сипматизерима и навијачима, уколико у Београду дође до било каквих протеста они морају да буду достојанствени. Јер сви они који би да мењају извештај, да пакују и праве нас кривцима, би једва чекали да се овде догоде неки додатни инциденти. Сетите се пре извесног боја година шта се догодило са паљењима и осталим стварима. У реду је да изразите протест, саосећање са породицом у вези ове несреће, али то мора да буде достојанствено – сматрао је Небојша Човић.

Први човек Црвене звезде на крају је приупитан да ли се плаши казне, имајући у виду да је турска национална авио компанија главни спонзор Евролиге:

Једино да нам појачају спонзорство, да буду и код Звезде спонзори. Зашто бих се плашио казне? Али, ми имамо потпуно нормалан и коректан однос са Евролигом. Звезда јесте млад Евролигаш, али је Евролигаш који потпуно поштује стандарде. Никакав прекршај нисмо направили, када га направимо ми то и објавимо, као што смо урадили са последњом казном од четири хиљаде евра која је била оправдана. Она је била за оно што никако да научимо, а то је да се ништа не баца на терен. Навијајте, али немојте ни угрожавати играче и судије. Опоменути смао за неспортско навијање које се десило, образложио сам га. Немам разлога ни ја нити било ко у Звезди да се нечега на ту тему плаши јер нам потпуно мирна савест – закључио је излагање Човић који је на крају још једном желео да подвуче да ће Црвена звезда помоћи Марковој породици максимално колико може.

Претходни текстЛалатовић: Не могу да утичем на крађу
Следећи текстИН МЕМОРИАМ – Крунослав Круна Јанковић (1941-2014)