IN MEMORIAM – Иван Иванчић (1937–2014)

82

Изненада, у 77. години, преминуо је атлетски великан Иван Иванчић.

Седам пута је био државни првак, шест пута рушио државни рекорд, а на балканским атлетским првенствима пет пута био је првак, а последњи пут то је било 1986. када је имао 49 година. Учесник је Олимпијада у Минхену и Монтреалу, где је освојио 19. и 16. место, а на првом светском првенству у Хелсинкију 1983. освојио је 12 место иако је био најстарији такмичар. Имао је чак 45 година. Његов лични рекорд је хитац од 20,77 метара који је бацио 1983. године.
Иван Иванчић рођен је 6. децембра 1937. у Грабовици. Као младић Иван Иванчић био је рудар у Никшићу, а бацањем кугле почео се бавити тек са 20 година када је био у Пожеги на одслужењу војног рока. Каријеру је започео у тузланској Слободи, где је постао и југославенски репрезентативац.
Четири године био је саобраћајни полицајац, а службу је напустио због бацања кугле, јер на инострана такмичења није могао ићи без одобрења тадашњег министра полиције. То га је натерало да заврши педагошку школу и постане наставник физичког образовања. Из Тузле у Београд, у Црвену Звезду, одвео га је 1964. године његов први тренер Милован Јованчић.
Скоро четврт века био је члан Звезде, а потом је прешао у Партизан којем је донео наслов атлетског првака Југославије.
– Имао сам најдужу каријеру на свету. Бацањем кугле бавио сам се до 50 године живота, а план ми је био да у тим годинама бацим преко 20 метара. Али, годину пре имао сам тај хитац – изјавио је Иванчић. Био је светски рекордер за ветеране од 45 до 50 година.
Он не зна колико је пута био првак Југославије. Пуних десет година није знао за пораз. Два пута био је трећи на дворанском првенству Европе, те учествовао на две Олимпијаде.
Иван Иванчић је тренирао многе успешне атлетичарке и атлетичаре. Међу последњим и Сандру Перковић која је под његовим руководством 2007. у Новом Саду постала најбоља јуниорка у бацању диска. Исте године на Светском првенству у Берлину за сениорке освојила је девето место. На Европским првенствима у Барселони 2010. и 2012. Сандра је освојила прво место, а била је и победница на Олимпијским играма 2012. у Лондону.

Претходни текстОпуштено са Бобијем Марјановићем
Следећи текстКрунићева у осмини финала Ју-Ес Опена