Питања Министарства, одговори Црвене звезде

45

ФК Црвена звезда презентује јавности одговоре које је наш Управни одбор упутио Министарству омладине и спорта на њихова питања.

Управни одбор ФК Црвена звезда Вам доставља мишљење поводом питања која су упућена од стране Министарства омладине и спорта
ФК Црвена звезда је већ приватан Клуб, тј. припада својим члановима, тако да можемо говорити само о процесу трансформације Клуба.
ФК Црвена звезда је једини Клуб у Србији који има изражен и сређен систем чланства, где делегирани репрезентативни чланови имају активну улогу у руковођењу клубом, као и доношењу стратешких одлука за будућност Клуба.
Одлука о трансформацији мора бити добровољна и подржана од стране чланова Скупштине, при чему се мора остварити надполовична  већина од укупног броја чланова Скупштине ФК Црвена звезда.
У складу са напред наведеним, о моделу трансформације можемо се изјаснити тек кад добијемо предлог којим ћемо бити сигурни да ће се остварити циљеви из Статута ФК Црвена звезда.
 
Питање: Да ли сте спремни да уђете у процес приватизације?

Начелно постоји спремност да се процес трансформације започне.
Међутим, конкретан одговор на ово питање (у смислу испуњења потребних услова за трансформацију, рокова у којима је могуће предузети сваку конкретну радњу, ефикасност у доношењу одлука клуба и сл.), зависи пре свега од тога какав је предлог модела према којем ће се извршити трансформација клубова, шта она подразумева и шта су њени конкретни циљеви али и ефекти по сам клуб и његове чланове.
Примера ради, ако предложени модел укључује и решавање питања имовине која не припада клубу већ носиоцима јавне својине, а коју клубови само користе по неком основу или без њега, сам почетак својинске трансформације ће трајати дуже.
Са друге стране, ако поступак трансформације подразумева трансформацију самог клуба или трансформацију која подразумева укидање свих права тренутних чланова клуба, сам поступак трансформације ће свакако имати пуно отпора међу самим члановима клуба и учиниће поступак трансформације неизвесним и то, како у смислу рокова за предузимање појединих радњи и доношење појединих одлука од стране скупштине клуба, тако и у смислу крајњег циља који се жели постићи.
 
Питање: Да ли можете да уђете у процес приватизације самостално, на основу тренутно важећих прописа?
 
У процес трансформације не можемо ући самостално. Колико смо обавештени од правних експерата из ове области, у овом моменту не постоји адекватан уставни и законски оквир који би обезбедио спровођење трансформације клубова из форме удружења грађана у друштва капитала, чије се акције/удели могу понудити приватним инвеститорима на тржишту новца и које би након тога имало јасно дефинисана власничка и управљачка права.
 
Питање:  Да ли процењујете да можете да обезбедите одговарајуће одлуке својих органа управљања за припрему клуба за корпоратизацију и продају?

Одговор на ово питање је у највећој мери већ садржан у одговору на прво питање. Наиме, доношење одговарајућих одлука од стране скупштине клуба, али и њихово спровођење, зависи пре свега од предложеног модела трансформације клубова, његових укупних циљева али и ефеката по сам клуб и његове чланове.
 
Питање: Да ли постоје веродостојни пописани, структурирани документи о имовини?

Клуб поседује тачну и прецизну документацију која се односи на целокупну имовину Клуба.
 
Питање:  Да ли сте спремни да одмах донесете одлуку надлежном органу о изради финансијских извештаја о пословању са стањем 30. јун 2014. године (биланс стања, биланс успеха, порески биланс)?

Ми ово питање разумемо на начин да се истим заправо пита да ли се и када може донети и одлука о изради али и одлука о усвајању финансијског извештаја за наведени период. Одговор на то питање је да, осим финансијских издатака који се односе на израду извештаја, не постоје непремостиве препреке, како за доношење одлуке о изради предметног извештаја, а затим и одлуке о његовом усвајању, под условом да је исти сачињен у складу са Законом и примењивим рачуноводственим стандардима.
Наравно, као и за све друге одлуке које доноси скупштина клуба као највиши орган клуба потребно је водити рачуна о правилима које се односе на сазивање ванредне седнице скупштине клуба (начине и рокове достављања позива за седницу и сл.).
Скрећемо пажњу да је статутом спортског удружења Црвена Звезда предвиђена могућност да се ванредна седница скупштине сазове и у нешто краћим роковима и по незнатно олакшаној процедури, све под условом да је хитно потребно одржавање ванредне седнице скупштине клуба.
 
Питање: Да ли сматрате да чланови клуба морају и да партиципирају у приватизацији, односно да постану власници акција куба?

Чини се да би то било најправичније али истовремено и правно најкомплексније решење.
Наиме, генерални проблем лежи у томе што капитал спортског удружења Црвена Звезда није расподељен међу члановима тако да се зна ко од чланова спортског удружења Црвена Звезда има колико учешће у капиталу, све ово због законског правила, али и општих правила која важе за сваку врсту непрофитног удруживања, према којима чланство у удружењу не даје право на учешће у капиталу удружења у неком проценту или у расподели евентуалних дивиденди.
Наведени проблем односи се на сва правна лица која су организована у форми удружења јер Закон о удружењима ( сагласно општим правилима непрофитног удруживања ), третира „ капитал“ удружења само као рачуноводствену категорију, а не и као категорију која је иманентна привредним друштвима (а која дозвољава учешће појединаца у капиталу правног лица, вршење власничких права по основу учешћа у капиталу правног лица, располагање на основу учешћа у капиталу правног лица и сл.).
Чини се да је због претходно наведеног целисходно размислити и о алтернативи, према којој би се кроз поступак реструктурирања обезбедило да чланови удружења задрже сва чланска права која имају у самом спортском удружењу Црвена Звезда, а да истовремено спортско удружење Црвена Звезда задржи власничка права на делу акција/удела неког будућег друштва капитала, на које би се пренела такмичарска права спортског удружења Црвена Звезда.
 
У Београду, 15.07.2014. год.
Бр. 162

Претходни текст28 медаља за црвено-беле на Првенству Србије
Следећи текстРеми Звезде и Генка