Павловић: Неуједначен критеријум судија

77

На седници Председништва КК Црвена звезда Мирко Павловић поднео извештај о бројним пропустима арбитара у другој утакмици финала пле-офа.

Редовна седница Председништва КК Црвена звезда, која је одржана у просторијама клуба на Малом Калемегдану, осим уобичајених тачака дневног реда о свакодневном функционисању клуба у опусу свог рада имала је и анализу досадашњег тока финалне серије плеј-офа.

Посебан акценат бачен је на квалитет суђења и притиске најразличитије врсте који се од стране Партизана врше на арбитре и прете да по ко зна који пут угрозе регуларност такмичења. Извештај са комплетном анализом, у коме је изнето много замерки пре свега за другу утакмицу финалне серије, члановима Председништва презентовао је Мирко Павловић:

Урадили смо детаљну и стручну анализу суђења. Уочили смо бројне неправилности и стручни штаб је сматрао за сходно да се о томе обавесте чланови Председништва. Истина је да смо честитали Партизану на победи у другој утакмици, али након пажљивог прегледавања видео снимка дошли смо до закључка да је постојао неуједначен критеријум суђења. Поређењем игре у одбрани наших спољних играча на бековима Партизана, насупрот игре у одбрани унутрашњих играча Партизана над нашим центрима дошли смо до закључка да током читаве утакмице није постојао уједначен критеријум приликом досуђивања личних грешака. Нашим бековима суђен је сваки контакт, док је са друге стране центрима Партизана дозвољена прилично груба игра што је имало пресудан утицај на коначан исход  – почео је причу Мирко Павловић, Звездин представник у Председништву КЛС.

Павловић је посебно нагласио још један врло важан аспект:

Очигледно је да је после Звездине победе на старту финалне серије Партизан извршио велики притисак и то на најразличитије начине. Створена је специфична медијска слика, а евидентно је да су целокупној атмосфери посебно подлегли судије Милија Војиновић и Владимир Јевтовић. На Председништву смо због тога заједнички изразили велику забринутост с обзирм да су за трећи меч одређене судије Јовчић, Нешковић и Глишић. Наша забринутост утемељена је, употребићу благ израз, на специфичном односу који ови арбитри имају са КК Партизан. Такође, судија из треће групе Александар Глишић је пре почетка финалне серије од стране људи из Партизан био окарактерисан као онај коме се „не верује“. Очигледно је да је он сада под посебном лупом, а с правом се питамо како ће се понашати и друга двојица арбитара, какав притисак се на њих врши и да ли ће то утицати на њихове одлуке – рекао је Павловић и потом додао:

Да огроман притисак постоји и да не причамо у празно, говоре докази. Наиме, због претећих позива и порука судија Урош Обркнежевић је после прве утакмице финала плеј-офа посетио МУП и пријавио цео случај. Питање је како судије уопште и могу да суде слободно кад Душко Вујошевић јавно и свакодневно прозива све водеће људе ове земље и нико му не може ништа. Замислите шта се онда тек дешава судијама кад нико не види и не чује. Најбољи пример за то је и овај случај судије Обркнежевића. Ипак, и поред свега тога желимо да верујемо да ће све судије успети да буду на висини задатка, да ће показати неопходну храброст и да ће поштено судити преостале утакмице како бисмо имали регуларне услове да видимо која екипа је на терену боља – закључио је Павловић.

Претходни текстКадетима и пионирима уручени пехари
Следећи текстЦрвено-бела генерација 2001. првак Србије