Црвено-бели нису успели, Железничар освојио Куп

36

Рукометаши Црвене звезде поражени су у финалу Купа Србије у Нишу против Железничара резултатом 26:30. Већим делом утакмице водила се изједначена борба, а екипа из Ниша је преломила утакмицу у финишу, када се одлепила на четири гола разлике.

Звезда је одлично почела меч и головима Кајганића и Лазића стигла до предности од 2:0. Домаћи тим је врло брзо преокренуо на 3:2 са два поготка у низу Дарка Ђукића. Међутим, црвено-бели тада праве серију од 3:0 преко Павлова, Лазовића и Митровића, а истакао се и голман Милан Косановић, па су гости поново стигли до плус два (5:3). Железничар је узвратио са три узастопна поготка, па је поново направио преокрет за 6:5. Звезда у тим тренуцима није имала решења за најбољег стрелца лиге и свог бившег капитена Бобана Живковића, који је за неколико минута постигао четири гола (два из седмерца), па су домаћи играчи водили са 8:6.

Огњен Кајганић и Војислав Брајовић донели су Звезди ново изједначење (8:8), а затим је Милан Павлов сам у контри погодио за вођство Црвене звезде од 10:9. Нови преокрет у режији Басарића и Живковића и Железничар враћа предност на своју страну (11:10). Након тока су Бојан Митровић и Гвозден Денић постигли по два гола за своје тимове, а посебно је био занимљив погодак Звездиног играча, јер се лопта три пута одбијала од оквира гола пре него што је завршила у мрежи. Брајовић је изједначио на 13:13, а затим је Бећировић у контри донео ново вођство Железничару. Имали су домаћи и седмерац после искључења Марка Пантелића, али је са клупе Црвене звезде ушао  Владимир Цупара и одбранио шут Живковића.

Темпо игре је у последњих осам минута првог полувремена знатно пао, а у финишу су се црвено-бели одбранили са играчем мање, након чега је Кајганић изједначио на 14:14 и тим резултатом је завршено прво полувреме. У првих 30 минута било је много грешака и промашаја на обе стране, а изабраници Ненада Перуничића су дозволили противничком тиму превише контра напада својим изгубљеним лоптама и спорим враћањем у одбрану после промашаја.

Други део игре Звезда је отворила голом капитена Милана Павлова, али је велики посао у тој акцији обавио Стефан Алчаковић, који је пресекао напад нишког тима, истрчао контру и асистирао усамљеном саиграчу. Врло брзо су рукометаши Железничара по ко зна који пут преокренули на 16:15 погоцима Ђукића и Басарића, али је исто учинила и Звезда головима Анђелића и Брајовића.

Велику прилику да се одлепе на два разлике црвено-бели су пропустили после промашеног зицера Павлова, који је био сам у контра нападу. Казна је стигла врло брзо са два гола у низу Ђукића, да би Огњен Кајганић два пута силовитим шутевима донео изједначење Звезди (18:18 и 19:19). Гвозден Денић је постигао гол за 21:20 у корист нишке екипе, а затим је Нешовановић направио фаул у нападу, па су домаћи преко Ђукића, који је био прецизан из седмерца стигли до два разлике (22:20). Изабраници Синише Прокића су једно време одржавали предност, а Звезда их је сустигла головима Брајовића и Нешовановића за 23:23. Олако је Звезда примила гол , када је Басарић одбијену лопту убацио у мрежу, а затим је досуђен и седмерац за домаћи тим који је искористио Ђукић.

Ту није био крај серије Железничара, јер је погодио и Гвозден Денић за прво осетније вођство од три гола разлике (26:23). Црвено-бели су успели да смање на 25:26 преко Павлова и Вука Лазовића, али је то било све што су успели да ураде у овом финалу. Пернар је неочекивано погодио за 27:25, а нешто касније је можда и престрого досуђен седмерац за Железничар, који је Косановић одбранио Ђукићу у 55. минуту. Невероватно, али играчи нишког тима су држали лопту скоро два минута, јер им се увек одбијала, а судије нису реаговале, па је Живковић постигао можда и одлучујући гол за 28:25. Звезда није имала идеју у нападу, па је Басарић поготком ставио тачку у 59. минуту. На крају је Железничар славио са 30:26 и освојио вредан трофеј.

Најефикаснији у редовима новог победника Купа Србије били су Гвозден Денић и Дарко Ђукић са по осам постигнутих голова. Одличне партије пружили су и Бобан Живковић са седам и Давор Басарић са пет погодака. У црвено-белом тиму по пет пута су се у стрелце уписали Огњен Кајганић и Војислав Брајовић. Навијачи Црвене звезде из Ниша заслужују највећу оцену за подршку коју су исказали свом вољеном тиму, јер су чак и по завршетку меча песмом бодрили рукометаше црвено-белих без обзира на пораз.

Железничар – Црвена звезда  30:26 (14:14)

Ниш – Дворана: Чаир. Судије: Алимпић и Црњански (Бачка Паланка).

Железничар: Стојановић, Живковић 7 (2), Митић, Г. Денић 8, Вељковић, Мађар, Златановић, Радоничић, Ташковић, Прокић, Милошевић, Басарић 5, Павловић, Ђукић 8 (3), Бећировић 1, Пернар 1.

Црвена звезда: Лазовић 4, Торбица, Пантелић, Алчаковић, Л. Денић, Лазић 2, Митровић 3, Косановић, Павлов 4 (1), Шотић, Цупара, Нешовановић 1, Кајганић 5, Шапоњић, Анђелић 2, Брајовић 5.

За најбољег играча и стрелца финалног турнира Купа проглашен је Дарко Ђукић из редова Железничара, који је у два меча постигао 17 голова, а за најбољег голмана је проглашен чувар мреже Црвене звезде Милан Косановић. Њему је трофеј предао наш прослављени голман Дејан Перић. Звезда није успела да стигне до трофеја и места у еврокуповима за наредну сезону, а до краја ове сезоне остало је још да одигра меч са Војводином у Новом Саду у оквиру последњег кола плеј-офа, који за београдске црвено-беле нема никакав такмичарски значај

Претходни текстЗвезда убедљива у Косјерићу
Следећи текстКатић: Припрема за плеј-оф