„Дарко Панчев… Црвена звезда је шампион Европе!“

66

Убрзани откуцаји срца, црвенило у образима, најежена кожа, плач и смех у исто време… и онда потпуни осећај еуфорије.

Ово је дијагноза стања у које су сви Звездаши упали 29. маја 1991. године, стања које нас обузме и данас и сад чим се спомене Бари, стадион „Свети Никола“, Олимпик Марсеј, освајање Купа шампиона.
Прича о том највећем и најлепшем дану у историји наше Звезде, а свакако и животима многих од нас, не може се назвати легендом или бајком. Преслабе су то речи за наше стварне хероје и јунаке, за причу која се преноси са колена на колено у Звездашким породицама и то без улепшавања, јер не може се накитити оно што је било баш тако савршено.
Причу о Барију и највећем успеху српског и југословенског фудбала, њен увод, разраду и закључак сви знамо толико добро, до танчина, она је у свима нама и тако лако и у пола ноћи набрајамо и ређамо: Стојановић, Југовић, Маровић, Шабанаџовић, Белодедић, Најдовски, Просинечки, Михајловић, Панчев, Савићевић (Стошић), Бинић.
Свако од нас има свој доживљај и осећај везан за тај сунчан 29. мај 1991. без обзира на то да ли смо били на стадиону „Свети Никола“ или остали приковани уз телевизор. Остао је за сва времена мирис те вечери, који нас сада зачас попут неког „флешбека“ врати у Бари. И ево нас тамо, опет после 23 године…
Ух, пенали после Љупкових тактичких 0:0 у 120 минута игре. Просинечки мудро вара Олмету, а онда Дика скоком удесно брани шут Амороса!

„Близу смо, близу смо“, мисле у себи сви Звездаши док нервозно „ломе“ прсте.

Погађају редом Бинић, Казони, Белодедић, Папен, Михајловић и Мозер.
Одлучује наш најбољи стрелац Дарко Панчев. Једни окрећу главу, не могу да гледају, други прекривају шакама очи, али остављају простор да могу бар мало да провире, трећи су концетрисани на лопту – не мичу поглед са ње. Опет, УХ. „Баш дуго намешта лопту“, мислимо се сви.
Залеће се Панчев.

„Неће ваљда по средини, па тамо је Олмета“ – опет наша мисао.
Мук. Панчев снажно гађа баш близу средине гола. Олмета у раскораку. Хук.
Црвена звезда је првак Европе. Црвена звезда је првак Европе. ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ЈЕ ПРВАК ЕВРОПЕ!!!

Претходни текстЛука Јовић најмлађи стрелац у историји Звезде
Следећи текстОдржан коктел поводом 23 године од Барија