Радоњић: 40 минута нас дели од Евролиге

31

Кошаркашима Црвене звезде Телеком предстоји једна од најважнијих утакмица ове сезоне. У првом полуфиналу завршног турнира АБА лиге црвено-бели дочекују Цибону. Меч који у четвртак од 20 часова почиње у Комбанк арени носи огромну важност, с обзиром да победник неће имати само прилику да се у финалу бори за шампионско престење, већ ће и обезбедити пласман у Евролигу наредне сезоне.

Да подсетимо, Звезда је лигашки део такмичења завршила на првом месту (22 победе и четири пораза), док је Цибона била четврта (17 победа и 9 пораза). Вреди истаћи и да су црвено-бели славили над Цибоном у оба међусобна меча ове сезоне.

Пред полуфинални меч новинарима у Комбанк арени су се обратили Марко Симоновић и Дејан Радоњић. Звездин капитен је истакао да сматра да на завршном турниру АБА лиге нема фаворита:

Игра се једна утакмица у полуфиналу и једна у финалу, свако може да добије сваког и свако може да освоји турнир. Чињеница је да смо ми у лигашком делу такмичења показали највише, играли смо најконстантније, али ипак сматрам да у оваквим мечевима нема фаворита. Трудићемо се да играмо нашу игру, онакву какву смо и играли читаве сезоне, са јаком одбраном и контранападима. Надам се најбољем могућем резултату. Желео бих да позовем навијаче да дођу и да нам помогну јер са њиховом подршком на терену играмо потпуно другачије – истакао је Марко Симоновић.

Тренер Звезде, Дејан Радоњић, на почетку је причао о специфичности коју носи полуфинална утакмица:

Систем такмичења је такав да и нас и Цибону 40 минута дели од проласка у Евролигу. Све оно што смо урадили у досадашњем делу такмичења се сада мора гледати другачије, укључујући и два меча која смо са Цибоном одиграли ове сезоне. Загрепчани су направили одличан резултат ове године, иако је у једном тренутку изгледало да ће завршити на другом крају табеле. Јако су квалитетно завршили такмичење, показали су и у дуелима против најјачих тимова да могу да играју веома, веома добру кошарку. Побеђивали су и код куће и на страни, побеђивали су и у мечевима када је изгледало да су други тимови ближи тријумфу. Показали су и да могу добро да играју мечеве под оптерећењем – констатовао је Радоњић пре него што се упустио у детаљнију анализу противника:

Цибона поседује квалитет, имају у свом саставу Дариа Шарића, али не представља опасност само он. Они су тим који поред талента који имају на пример Шарић и Планинић, поседују и искуство играча попут Розића и Куса, који су играли у својим каријерама играли на вишим нивоима такмичења него што је овај. Цибона поседује капацитет да одигра јако добро. Али, ми смо тога свесни. Желимо да одиграмо на такав начин који ће нам омогућити да контролишемо дешавања на терену, да на крају будемо задовољни и да изборимо пласман у Евролигу – изјавио је тренер Црвене звезде Телеком, који је такође упутио поруку навијачима:

Њихова подршка је јако битна ставка. Позивам их да препознају ситуацију и моменат, да дођу и да нам помогну да заједнички савладамо Цибону и изборимо још једну сезону у најјачем европском такмичењу – желео је да истакне Радоњић.

Стратег црвено-белих осврнуо се и на шансе да повређени Катић и Раденовић наступе у полуфиналном мечу:

Њихово стање је много боље. Врло је вероватно да ће обојица бити на терену, али и ако се то деси не треба очекивати њихов максимум – објасио је Дејан Радоњић пре него што је причао и о притиску који носи полуфинале Фајнал фора АБА лиге:

Добро се носимо са њим – изјавио је стратег црвено-белих уз осмех, пре него што је додао:

Доста смо причали о томе, притисак је стално присутан. Ми смо практично од првог дана ове сезоне под оптерећењем. Сигурно је да меч од 40 минута од кога зависи пласман у Евролигу носи притисак, али били смо у сличним ситуацијама и раније ове сезоне. На нама је да урадимо све што је потребно да славимо. Надам се да ћемо извући квалитет из свега тога што смо већ прошли ове сезоне. Ипак, треба имати у виду да ће само оно што се деси на терену бити најважније и пресудно – констатовао је Радоњић који је на крају прокоментарисао и податак да је добио награду за најбољег тренера године у АБА лиги:

То је пре свега велика част за мене. То је награда за велики рад, посвећеност и енергију коју смо ја, стручни штаб и играчи уложили ове године. Велик је допринос свих њих тој награди. Наравно, она је нешто што даје додатну мотивацију да наставимо оваквим радом и то са још већим задовољством него до сада – закључио је Радоњић.

Претходни текстЗвезда увећала предност пред дерби
Следећи текстЦрвено-беле у финалу плеј-офа