Човић изнео опсежну анализу финансијске сиутације

62

Потпредседник ФК Црвена звезда, Небојша Човић изнео је данас опсежну анализу финансијског стања црвено-белих у периоду од 1996. до 2012. године.

Како је и било најављено по састављању радне групе, нова Управа нашег клуба имаће потпуни увид у сва дугова и потраживања тима из Љутице Богдана. У овом моменту Звездин дуг износи 48,5 милиона еура док су са друге стране потраживања 4,5 милиона еура.

– Ситуација није ни мало лака. Наше стање је веома комплексно и могу да кажем да ходамо по ивици. По доласку на „Маракану“ затекли смо рачуне у блокади. Дугујемо играчима, банкама, менаџерима, домаћим и страним клубовима… Трудимо се да са свима направимо договор како би успели да обезбедимо нормалну егзистенцију клуба. Искрени смо у преговорима и желимо да будемо транспарентни са свима. Са друге стране ситуација унутар клуба је јако тешка. Како сада ствари стоје запослени неће бити исплаћени у овој години. Ствара се лоша слика да нам новац стиже у врећама, да нам помажу држава и неки шеици. То није коректно јер нам отежава преговоре.

Човић се осврнуо и на рад претходних Управа.

– Овим потезом не желим да потценим рад ни једне Управе. Мислим да су се сви трудили да ураде најбоље за црвено-беле. Начин на који су то покушали да изведу  можда јесте био погрешан али  се ипак види да је  жеље да се помогне постојала. Интересантан податак је да је после Драгана Стојковића једини Владан Лукић имао легитиман мандат. У овом тренутку заиста не знам шта то значи.

Проблеми црвено-белих почели су још 2002. године.

Дубљом анализом долази се до закључка да тада креће суноврат. Звезда је имала већих проблема као локација, а не како ФК. Одлична локација, 17,5 хектара земљишта на Аутокоманди није мала ствар. Држава нам није помогла да се изборима за поједине објекте и на моменте се чинило да неко жели да нам исели стадион. Било је много политичких притисака. Овај објекат не може да опстане сам по себи. Утакмице нису једино решење, стадион мора да живи и ван тога. Потребна нам је помоћ државе и то је један од главних корака на путу опоравка. Морамо да зарађујемо на својој имовини и у потпуности користимо наш потенцијал. Једини начин да Звезда преживи је да стави своје имање у функцију. Покушаћемо да наставимо са пројектима реконструкције стадиона. У овом моменту не зна колико су озбиљне биле идеје Португалаца и Кинеза , ми у датом тренутку нисмо могли да одговоримо на њих.

Човић  позива и остале клубове да буду транспарентни по питању финансија.

– Ми смо објавили материјале који су свима достпуно. У њима је цела наша финансијска ситуација јавно представљена. Нисмо сакрили ни трансфере играча, позивам и остале да ураде исто. Ова Управа ће се борити да „мрак“ нестане, нећемо да се кријемо и да радимо под неким плаштом мистерије или тајне. 

Уз пуно оптимизма и преданог рада, процес опоравка ће трајати најмање пет година.

– Мислим да ће нам најмање пет годин бити потребно да потпуно станемо на ноге. Очекујем помоћ државе, пре свега у решавању већ поменутом питања земљишта. Поред тога капитала имамо још само играче. Процес реорганизације је почео,  морамо да наставимо да функционишемо, прелазни рок је близу, имамо високе циљеве.

Претходни текстЏајић почасни грађанин Уба
Следећи текстСрећна Нова година!