Џајић: Желим европску Звезду

33

Први, једночасовни брифинг легенда клуба са Маракане и представници седме силе имали су у уторак 25. децембра у јутарњим часовима. На прво питање шта се за ових осам година, колико није био званично у Црвеној звезди променило, некадашње најбоље лево крило света је рекао.

Јуче ми је био први радни дан након избора на место за Председника, и могу вам рећи да нисам успео да решим овај дуг од педесет милиона који имамо – нашалио се Џајић, а онда у озбиљном тону наставио.

У Црвеној звезди се у протеклом периоду променило много председника, тренера, чланова Управног одбора. Када нешто не ваља и када нема резултата онда долази до промена. Ново руководство које је дошло настојаће да ради добро и одговорно свој посао, али не може се ништа променити преко ноћи. То није фраза, већ чињеница јер је за све потребно време. Након 42 године колико сам био нон-стоп на стадиону, направио сам „паузу“ од осам година током које сам наравно пратио углавном кроз медије дешавања у Звезди. Сада сам поново ту и видећемо шта ћемо успети да урадимо у наредном периоду – истакао је Џајић.

Председник црвено-белих поновио је и да је Комисија за стабилизацију и консолидацију клуба направила пресек пословања, односно утврдила тачну висину задужења како би нова Управа знала која јој је полазна тачка, а не да би како је рекао, истеривала вештице.

Прихватио сам се посла како бих помогао клубу, а не да бих спроводио истраге и тражио кривце. Подвукли смо црту, направили пресек стања и ставили тачку. У актуелном тренутку у коме се налази Црвена звезда нису нам потребне турбуленције, и ново руководство не жели тиме да се бави – рекла је трећа Звездина звезда.

Приоритет за најтрофејнији српски тим у овом тренутку треба да буде формирање тима који би у другом делу полусезоне имао шансе да стигне заостатак за вечитим ривалом.

Црвена звезда нема новца који је потребан за састављање тима какав бих ја желео. Уопште, познајем врло мало играча са ових простора, а са друге стране не желим да доводимо играче на основу видео материјала. Екипу ћу састављати са људима којим верујем. Наглашавам и да на Звезду не гледам локално, односно није ми једино важно да ми будемо испред комшија. Морамо да направимо стратегију и план и да у одређеном временском року имамо игру и играче који уливају поверење. Желим да видим праву Звезду са препознатљивом игром – нагласио је Џајић и наставио:

Волео бих да освојимо титулу највише због навијача, иако можда због ситуације у којој се налазимо то није реалност. Моја жеља је да играмо Европу, јер Звезда без такмичења у евро-куповима није Звезда. Одлична ствар је подршка публике која у великом броју долази на наше утакмице. То нам пуно значи, и трудићу се да убудуће направимо екипу која ће још више пунити Маракану. Мислим и да тим не зависи само од новца, јер и када смо 1991. били шампиони Европе и света, било је слабости – рекао је Председник црвено-белих.

Драган Џајић сматра и да без обзира на све објективне потешкоће и евентуална саплитања од стране неких других фактора Звезда није смела да дозволи да пола деценије не освоји српски шампионат.

Пет година без титуле је много и то нисмо смели да дозволимо. Иако је било објективних разлога и потешкоћа, морали смо да пронађемо начин да се изборимо са проблемима. Међутим, шта је било, било је, окрећемо се перспективи и прављењу плана и стратегије за будућност. Јер после пет година колико траје мој мандат, под условом да се толико задржим на Маракани, мора постојати јасан план развоја и циљева клуба. Због тога сада морамо доста тога истрпети, биће и болних потеза, али неопходна нам је реорганизација на свим нивоима.

Велики проблем у претходном периоду за легенду Црвене звезде представљао је и начин рада у Омладинској школи.

Никада више неће бити као што је било. Нећемо дозволити да у клуб дође клинац са десет година и онда да оде са осамнаест а да при том не можемо да га задржимо. Црвена звезда мора да буде поново озбиљан клуб у свим сегментима, и да извуче велике поуке из претходних десет година током којих је, поново ћу то нагласити, побеђивана. Велика већина чланова Комисије за консолидацију и стабилизацију налази се сада у Управном одбору и наш циљ је да радимо на културан и цивилизован начин. Ту мислим и на медије који увек могу доћи до конкретних и чињеничних информација, али наравно неке ствари морају да остану и унутар клуба – поручио је творац Звездине златне генерације.

Избором на место Председника, Драган Џајић добио је задатак и да формира тим својих најближих сарадника. Првенствено се мисли на избор сарадника који ће бити задужен за спортски сектор.

Зоран Стојадиновић, стручни штаб и ја морамо да имамо посебну сарадњу. Од спортског директора искрено очекујем много. Уверио сам се да је регулисао све неопходне ствари битне за преузимање нове функције и да неометано може да обавља и да се потпуно посвети раду у Црвеној звезди. Познаје пуно играча и има моју пуну подршку. Исто тако, иако је било неких несугласица у почетку са тренером Јанковићем оне су изглађене и врло је важно да су њих двојица успели да пронађу заједнички језик – нагласио је Џајић и додао да ће се и сам увек укључити у избор играча када буде проценио да може да помогне.

Познајем мало играча из домаће лиге. Свиђају ми се два или три играча, али и њих нисам довољно испратио већ сам их гледао на једној или две утакмице. Имамо план да покушамо да стигнемо предност првопласираног на табели. Верујем и да тим који имамо на располагању може бар 30 посто боље од онога што је приказивао у протеклој полусезони. Разговарао сам са шефом стручног штаба који ми је рекао такође да сматра да ова екипа може много боље. Звезда је слабо трчала, и тренер Јанковић исто мисли да су играчи били неспремни. Сада ћемо имати припреме, припремаћемо се тамо где тренер буде желео, и имаће све услове да из постојећих фудбалера извуче максимум. Моја жеља у овом прелазном року био је Милош Нинковић, који је изразио велику жељу да дође. Међутим, он је разговарао са Председником Динама из Кијева јер има још шест месеци уговора са њима, и није успео да га убеди да пређе на Маракану. Кажем, има фудбалера који су ми се свидели, али опет конкретно на позицији, на којој игра један од играча који се мени свидео и за кога мислим да има квалитет за Звезду, ми смо добро попуњени – констатовао је легендарни ас.

Џајић је рекао још да је спортски директор тренутно на путу и да покушава да пронађе права решења.

Нама је остало до краја сезоне 15 утакмица и мислим да не треба да нагомилавамо играче. Треба да сагледамо целокупну ситуацију јер имамо много играча под уговором. Морамо да видимо стање из свих углова и проценимо ко од фудбалера колико коме припада. Радићемо у интересу Звезде и радићемо поштено, то вам обећавам. Проверићемо све уговоре. Упало ми је у очи и то колико људи има у стручном штабу, јер приликом изласка на терен иза тренера иде велики број људи. До одређене реорганизације мора доћи и биће непопуларних потеза, односно мора доћи до смањења стручног штаба, скаута, броја запослених у клубу – најавио је Председник клуба са Маракане.

Убудуће први човек Црвене звезде најављује и побољшање односа са вечитим ривалом. Сматра да односи међу руководиоцима два клуба морају да буду коректни на свим нивоима, али и да на терену у борби за бодове, мора све да „пршти“. Такође, Џајић најављује и бољу сарадњу са националним савезом.

Сарадња мора да буде цивилизована. Мислим да је нормално да се поздравите са руководством вечитог ривала и да увек када сте у ситуацији попијете кафу са њима на нашем или њиховом стадиону. Са Фудбалским савезом Србије такође не сме да буде непријатељског односа. Подвлачимо црту на свим пољима, и окрећемо се новој стратегији и циљевима. Причао сам недавно са Генералним секретаром ФСС, Зораном Лаковићем и спремни смо за конкретну сарадњу и договор. То тражимо и од друге стране – нагласио је Џајић и додао да ће се члан Управног одбора Душан Савић управо бавити односима са националном кућом фудбала.

Дуле ће бити спона између Црвене звезде и ФСС. Познаје такође доста тренера и свакако да имам жељу да ангажујем некога од њих да буду у служби клуба. После Нове године позваћу и бивше асове Звезде и видети на који начин могу да се укључе у рад клуба. Најважније од свега, јесу резултати на терену, и ми ћемо урадити све што је у нашој моћи да обрадујемо навијаче. Ако будео побеђивали и играли добро, све ће бити лакше – закључио је Драган Џајић.

Претходни текстЗвезда срушила Задар
Следећи текстЦрвено бела крв