Шокантна завршница припала Бордоу

71

Невероватан трилер сервирали су нам играчи Црвене звезде и Бордоа у реванш мечу квалификација за Лигу Европе. Њима уз раме био је судија Марк Клатенберг који је у 93. минуту показао на белу тачку, оправдано или не… У сваком случају права је штета задесила изабранике Александра Јанковића на стадиону Шабан Далма.

Већ у другом минуту виђена је велика гужва у нашем шеснаестецу, после добре комбинације везног реда „жирондинаца“ коју је крајњим напором и присебношћу рашчистио Бајковић. Као што се и очекивало, Бордо је пред својом публиком од првог минута кренуо агресивније и одлучније ка нашем голу. Са друге стране, опредељење тренера Јанковића било је да се преко брзоногог Касалице и Милуновића дође до прилике за постизање гола. На истеку петог минута осмелио се Лазовић по левој страни да крене напред, стигао до ивице шеснаестерца домаћих, шутирао, али је његов шут изблокиран. Још бољу акцију исти играч извео је три минута касније, обишавши тројицу чувара, међутим у одсудном тренутку понестало му је снаге и концентрације. Узвратио је Гуфран ударцем главом, без већих проблема за нашег голмана. Играо се 20. минут када се наш тим ослободио притиска и скоро равноправно ушао у сусрет са Французима, када је Гуфран после кикса наше одбране избио сам пред Бајковића, срећом шутирао је поред леве стативе. Уследила је серија корнера домаћих, али су наши дефанзивци били на висини задатка. Узвратио је са два соло продора Лазовић, и након једног озбиљним ударцем искоса угрозио гол Карасоа. И онда 28. минут за инфаркт. Прво су Вешовић и Микић изиграли одбрану Бордоа, капитен црвено-белих сервирао је лопту Касалици на пет метара, али овај је лоше одреаговао. Само пар секунди касније, на другом крају терена Гуфран је побегао нашој одбрани, али су срећа, Бајковић и пречка успели да одрже почетни резултат. Као ни у првом сусрету ни у првих 45 минута другог меча није било голова, иако је на обе стране „прштало“ од акција и агресивности. Четврти судија Џон Мос продужио је први део два минута, у коме је Филип Младеновић постигао не гол, већ голчину. Гол који можда Црвеној звезди широм отвара врата групне фазе Лиге Европе. Остаје ипак још једно полувреме стрепње и наде. Ајмо црвено-бели!!!

Наставак као што се могло претпоставити почео је тоталном офанзивом домаћина. Као плод такве игре дошло је изједначење Јоана Гуфрана после једне наизглед безазлене ситуације. Надскочио је нападач Бордоа наше дефанзивце и закуцао лопту иза Бајковићевих леђа.

Колико је само уздаха изазвао „слободњак“ Милана Јовановића пар тренутака касније. Опалио је црногорски репрезентативац искоса са тридесетак метара, али је пречка овога пута била савезник Француза. Не може се ништа замерити нашим играчима на труду и борбености, али ни на игри. Као што су и обећали изашли су на терен да оставе срце на терену, и испунили обећање. На свом нивоу биле су и Делије, њих око 800 који су песмом неретко надјачавали вишеструко надмоћније присталице Бордоа. Изузетно су наши момци били опасни у контранападима, и баш после једног таквог који је отворио Касалица, неопрезан је био Морис Белеј, и заслужено зарадио други жути картон. У 65. минуту имали смо активан резултат, играча више и трпели стравичан притисак Француског тима. Тренер Јанковић заменио је Милуновића и на терен послао Марка Мирића. Други пут капитулирали смо поново после ударца главом. Опет су снажни играчи Бордоа надвисили наше дефанзивце и у 70. минуту потпуно преокренули резултат.

Од тог тренутка променило се стање снага на терену, и наш тим је био тај који је више нападао. У два наврата у периоду од 80. до 84. минута ударац је опробао Лазовић, али је оба пута замало био непрецизан. Убацио је наш шеф стручног штаба и последњег адута са клупе, Елија Бабаља, који је заменио Милана Јовановића пет минута пре истека 90.

У надокнади времена опет смо имали резултат који нас води у Лигу Европе. Микић је изједначио за невероватно славље црвено-белих. Нажалост славље је кратко трајало јер је судија Марк Клатенбург показао на пенал после једног дуела Бајковића и нападача гостију. Свему је претходила нешто лошија интервенција Николе Максимоића. Гуфран је наместио лопту и одвео Бордо у Лигу Европе.

БОРДО – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 3:2 (0:1)
Стадион: Шабан Далма. Гледалаца: 21789. Судија: Марк Клатенберг. Стрелци: Гуфран у 53. и 93, Жуси у 71. минуту за Бордо, а Младеновић у 45. и Микић у 90. минуту за Црвену звезду.
БОРДО: Карасо, Енрике, Обранијак, Сане, Гуфран, Жуси, Морисе Белај, Маријано, Серти, Планус, Тремолинас.
Резерве: Олимпа, Нгуемо, Сако, Плашил, Саивет, Маранж, Пондје.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Бајковић, Мијаиловић, Димитријевић, Лазовић, Максимовић, Микић, Јовановић, Милуновић, Касалица, Младеновић, Вешовић.
Резерве: Кировски, Спајић, Крнета, Бабаљ, Мирић, Савићевић, Асамоа.

Све похвале заслужују наши момци, као и тренер Јанковић. Заиста им се нема на чему замерити, браво момци.

Претходни текстПековић у Звезди
Следећи текстПовратак Ненада Милијаша