Битка за бебе на Маракани

39

На нашем највећем стадиону сутра од 17.00 часова почеће један по све изузетан меч, са сјајним актерима, уједињеним за хуман циљ. Снаге ће одмерити најбољи женски тим Црвене звезде, који ће с бројем седам у црвено-белом дресу на терену предводити Роберт Просинечки и чланови глумачке екипе филма „Монтевидео, Бог те видео“. Поред Просинечког, екипа црвено-белих фудбалерки ће бити додатно појачана с председником нашег клуба Владаном Лукићем, такође бившим фудбалским асом. А према последњим информацијама један од тимова појачаће ни мање ни више него најбољи тенисер света Новак Ђоковић.

Улазнице за северну и западну трибину, моћи да се купе на дан утакмице од 15 часова на благајнама стадиона Црвене звезде по цени од 300 динара. Играчи, тренери, судије, извештачи и сви посетиоци овог сусрета ће на лицу места купити улазнице и на тај начин донирати новац за куповину инкубатора. Након утакмице, Црвена звезда и „Intermedia network“ ће од новца прикупљеног од продаје карата купити нови инкубатор за наше најмлађе и најугроженије суграђане. Да би се то догодило, потребно је да гледаоци испуне трибине београдске Mаракане у што већем броју. Велика хуманитарна акција под називом „Битка за бебе“ је почела 1. септембра 2011. године. Циљ ове акције је прикупљање средстава за куповину 100 нових инкубатора за наше мале храбре борце.

Драго ми је што управо на двадесетогодишњицу великог херојског подвига Црвене звезде, када се попела на трон Европе, али и највише место у свету, и када је лансиран онај познати слоган Србија до Токија, драго ми је што се игра ова утакмица и што Звезда, на неки начин, појачава тај део племенитости и хуманости, у спорту и кроз ову акцију. Велики европски клубови се баве хуманитарним акцијама, а познато ми је да ће овде на Маракани ускоро бити један хуманитарни концерт за народне кухиње на Косову, које такође и Б92 помаже. Роберт Просинечки је пре двадесет година учествовао у херојском подвигу и ево га поновио на Маракани. Ова наша акција је постала и регионално позната, управо због Роберта Просинечког. За нас је јако важно и што се ова прича повезује с филмом „Монтевидео, Бог те видео“. Када је реч о „Бици за бебе“ јако ми је драго што је постала јако важна национална акција и више није било чије власништво него је постала оно што и треба да буде. Решава се један озбиљан национални проблем недостатка инкубатора широм наше земље. Није у питању само Београд, али смо од њега кренули, јер је најдрастичнија ситуација у централној установи, Институту за неонатологију, где постоје инкубатори старији од 40 година и то више од половине и кренули смо од тог института. Прошле недеље смо прве инкубаторе донирали и у Новом Саду. Сигурно ће око четрдесет здравствених институција у Србији у потпуности обновити инкубаторе или добити нове, који недостају у овом тренутку. Прве три недеље ове акције смо скупили преко 40 инкубатора. Изгледа да ће у наредних месец или два ова наша акција испунити циљ, а то је 100 инкубатора минимум. Потребно нам је 4.000 посетилаца да бисмо купили један инкубатур. Сам публицитет који добија ова акција укључењем ФК Црвена звезда, екипе „Монтевидеа“, нешто је непроцењиво и сигурно ће допринети да се многи инкубатори купе. Због тога се захваљујем Црвеној звезди, али и филмској екипи „Монтевидеа“ – рекао је директор Фонда Б92 Веран Матић.

Директор ЖФК Црвена звезда Дарко Стојановић најзаслужнији што ће се ова акција одвити и на Маракани, јер је заправо од њега потекла идеја у клуба да се одигра овај хуманитарни меч „Битка за бебе“.

Ова идеја је потекла од нас у клубу, јер стицајем околности глумац из филма Урош Јовчић, који глуми Носоњу, је из Лазаревца и некако је та прича и кренула у Лазаревцу. Људи из Црвене звезде су са великим задовољством прихватили ову идеју и комплетна организација свега овога иде на њихова плећа. Има више разлога зашто се та идеја код мене јавила. Ја сам отац четворо деце, имам три сина и ћерку. Исто тако, моја сестра је имала превремени порођај у седмом месецу трудноће, родио се мали Страхиња, који је завршио у Институиту за неонатологију, али захваљујући ангажовању свих у тој установи Страхиња већ има шест килограма и напредује као једна права беба и прави је мали борац. Што се саме утакмице тиче, озбиљно се спремамо да екипи „Монтевидео“ нанесемо пораз и прекинемо њихов низ непобедивости. Очекујемо велику подршку, а и Маракана је врућ терен, а искрено се надам да ће Делије попунити северну трибину, јер смо за викенд имали добре увертире и овај меч очекујемо у добром расположењу.

Капитен ЖФК Црвена звезда Иван Ерац је велики оптимиста, након серије убедљивих победа у шампионату:

У сваком случају ћемо победити. Ипак смо ми Црвена звезда, а у екипи ћемо имати Роберта Просинечког и Владана Лукића. То су двојица великих играча који ће нас додатно појачати. Бићемо победниоци, у то сам уверена, мада ће укупни победници бити сви који учеству и који ће нам помоћи да у овој акцији, којој смо ми домаћини на Маракани, купимо бар један инкубатор.

Александар Радошевић из компаније „Intermedia network“ се мало нашалио:

Поред оваквих претњи, предлажем да не играмо такмичарску него пријатељску утакмицу, ако није проблем. Сви ће навијати за девојке, а једина ствар како то да амортизујемо су деца и зато ћемо их убацити у тим, јер су једино она симпатичнија од девојака. Изузетна нам је част, а то говорим у име моје фирме, да ови момци из филмске екипе промовишући себе, промовишу доброту, поштење, оданост и ка пријатељству и ка послу који раде. Надам се да ћемо прикупити средства за куповину бар још два, три инкубатора.

Предраг Васић, 14-годишњи глумац, који у филму игра лик Станоја, рекао је да је њему и целој екипи драго што учествују у овако хуманитарној утакмици, која им није прва.

Надовезао бих се на причу да сам и ја херој! Пре 14 година сам био у том инкубатору. Мама ми је говорила да сам се родио тако мали, да је било Божје чудо како сам уопште преживео, а тај један инкубатор се нашао у болници у Приштини.

Када је наш прослављени фудбалер Дејан Рамбо Петковић чуо да ће се играти ова утакмица, пожелео је одмах да буде учесник, али пошто је недавно оперисао колено, биће на клупи екипе „Мотевидео, Бог те видео“. Александар Радошевић је додао и да ће екипа „Мотевидеа“ бити појачана с двојицом бивших капитена Црвене звезде Перицом Огњеновићем и Дејаном Илићем, казавши у шаљивом тону да глумци ипак не могу да шпартају 60 минута.
Први удрац на мечу извешће Алекса Новаковић, беба чија слика краси плакат ове изузетне акције.

Претходни текстТитула за Савановићеву, бронза за Божинића
Следећи текстЦрвено-бели изгубили од Нижњег 81:84