Откривена спомен плоча Бори Костићу

99

На стадиону фудбалског клуба „Раднички“ у Обреновцу данас је откривена спомен плоча великану српског фудбала и Црвене звезде, Боривоју Бори Костићу. У присуству многобројних легенди нашег клуба, Бориних саиграча, актуелног руководства, породице чувеног „бомбардера“, који је преминуо 10. јануара у 81. години, спомен плочу су открили трећа Звездина Звезда Драган Џајић, председник секције ветерана Владица Поповић и четврта Звездина Звезда, актуелни селектор Србије Владимир Петровић Пижон.

 

– Ово је велики дан за све нас који смо некада играли са Бором. Име Боре Костића увек ће се памтити. Он је био феномен, постигао је скоро голова колико је и мечева одиграо за Звезду. То је податак са којим се ретко ко може похвалити и то не само на овим просторима, већ и у читавом свету. Осећам се привилегованим што сам имао част да играм фудбал са Бором, што сам добио прилику и да станујем један период са њим. Био је велики и на терену и ван њега.  Хвала ти Боро, велико ти хвала за спортско дело које си оставио – рекао је Владица Поповић.

Председник Црвене звезде Владан Лукић рекао је да је Борина каријера најбољи пример за све будуће генерације фудбалера. Драган Џајић је истакао да је Бора био страх и трепет за све голмане, а Ратомир Дујковић је напоменуо да му је „бомбардер“ помогао да постане добар голман. Селектор Србије Владимир Петровић сећа се Боривоја Костића као озбиљног и одмереног човека са ауторитетом.

 Иницијатор и организатор читаве акције јесте удружење грађана „Будућност Обреновца“, односно њен први човек, Миломир Поповић. Овом приликом уручене су и плакете фудбалским клубовима Црвена звезда и Раднички, као и породици покојног Звездиног аса. Након откривања спомен плоче, уследио је коктел у просторијама обреновачког клуба, на коме је премијерно приказан филм „Бомбардер за сва времена“ који је урадила агенција „Спортнетворк“. У филму се појављују многи великани нашег фудбала и причају о томе какав је Костић био играч и пријатељ.

Као шлаг на торту дошла је утакмица између нашег и клуба Раднички из Обреновца. Звезда је оправдала улогу фаворита – 0:3 (0:2). Голове за комбиновни састав црвено-белих постигли су Јеремић у 17, Вешовић у 25. и Перић у 63. минуту дуела. Црвено-беле данас је са клупе предводио Драган Спасић и он се одлучио за следећи састав: Весић, Игњатијевић, Вешовић, Јеремић, Савио, Рудић, Пожар, Живанчевић, Ђорђевић, Тркуља, Ђуричковић. Играли су још: Милинковић, Перић, Станковић, Деретић и Стаменковић. Звезда је све време доминирала, иако је од 35. минута меча имала играча мање, јер је стрелац првог гола на утакмици Милан Јеремић искључен због другог жутог картона.
Све је ово, иначе, био увод у меморијални турнир у малом фудбалу, који почиње сутра и носиће назив „Бора Костић“ и планирано је да постане традиционалан, односно да се одржава сваке године.

Претходни текстРеми вечитих ривала
Следећи текстНово пoјачање