ВЕНТСПИЛС – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:2 (1:1)

293

СТАДИОН: Олимпијски. ГЛЕДАЛАЦА: 3000. Судија: Ларс Кристоферсен. СТРЕЛЦИ: Вишњаковс 44 – Калуђеровић 10, Мезенга 90.  ЖУТИ КАРТОНИ: Космачовс, Тукура, Шибамура, Тошић, Калуђеровић, Евандро, Ковачевић, Каду.

ВЕНТСПИЛС: Власовс, Шибамура, Савченковс, Тукура, Постников, Габовс, Ругинс, Лаизанс, Космачовс, Мартинез, Вишњиковс.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Бајковић, Микић, Мијаиловић, Тошић, Рељић, Ковачевић, Евандро (од 46′ Каду), Димитријевић, (од 77′ Вешовић), Лазовић, Борха, Калуђеровић, (од 83′ Мезенга).

Фудбалери Црвене звезде победом у Летонији отворили су своју 50. јубиларну сезону на евро сцени. Нападач Андрија Калуђеровић у 10. минуту меча затресао је мрежу домаћег Вентспилса, који је ипак успео да пред одмор  анулира предност нашег тима. А да у реванш овог дуела трећег кола квалификација за Лигу Европе који се игра 4. августа на Маракани, Црвена звезда уђе мирнија и са предношћу постарао се новајлија Мезенга  – 1:2 (1:1).
Могли су црвено-бели већ у шестом минуту до гола, добро је шутирао капитен Ковачевић али не и толико добро да погоди циљ. У више наврата запретио је и Вентспилс, али сваки пут је на правом месту био Бајковић. Уследила је најлепша акција на утакмици. После освојене лопте на средини терена, Евандро је ушао у поље Вентспилса, сачекао Микића да му прође иза леђа, овај затим изванредно центрирао за Калуђеровића који се „поклонио“ за 1:0. 

Стрелац гола за Црвену звезду имао је прилику да још у два наврата затресе мрежу, али је оба пута из идеалних позиција био непрецизан. Период од двадесетог минута када је и Борха покушао ударцем са дистанце протекао је у доминацији нашег тима на средини терена, али без изразитих прилика. И онда када се очекивао крај првог дела, за једну дубинску лопту уз помоћ играња руком се изборио Вишњакас, изашао сам пред Бајковића и ударцем са четрнаест метара поравнао резултат.
Друго полувреме почело је шансом за Вентспилс али је јапански интернационалац Дукура промашио гол из непосредне близине. На следеће узбуђење чекало се све до педесет седмог минута када је и Лазовић испробао ударац са дистанце. Након осам минута колосалну прилику није искористио Никола Микић, који је потпуно неометан са пет метара шутирао поред десне стативе голмана Власовса. Како се меч ближио крају тако су наши момци појачавали притисак али без успеха су завршили покушају Вешовића, Лазовића, Димитријевића и Ковачевића.

Труд се коначно исплатио у последњем минуту меча. Борха је изборио корнер са леве стране, уследио је одличан центаршут Лазовића, а у гужви најприсебнији био је Мезенга који је закуцао лопту у гол Вентспилса и тако својој екипи омогућио одличан резултат пред реванш следећег четвртка на Маракани.

 

Претходни текстТренинзи почињу у понедељак
Следећи текстШћепановић опет у Звезди