Кипарски фудбал у успону

106

Током претходних деценија, велики број Звездиних фудбалера и тренера имао је прилику да ради на Кипру. Фудбал и фудбалска лига те земље поново су веома актуелни, пошто ће противник Црвене звезде у другом колу квалификација за УЕФА куп бити Апоел из Никозије, вицешампион Кипра.

Нови директор омладинске школе Црвене звезде Златко Крмпотић био је тренер Саламине и дебитовао је управо на утакмици против Апоела. Дуел је игран у оквиру полуфинала Купа Кипра, а завршен је нерешено 1:1.

„Кипарски фудбал је и у то време имао висок ниво, а из године у годину наставља да напредује. Доста добрих играча купују, ето управо је Апоел успео да доведе пољског репрезентативца Косовског и он им је најпознатили играч“, истиче Крмпотић.

Према његовим речима Апоел је екипа која сваког може да победи, поготово на свом терену, док на страни имају проблем.

„Имају страх када играју на страни, али у последње време и тај менталитет се мења. Треба бити опрезан. Та прва утакмица биће веома битна, пре свега због стадиона. Имају ватрене навијаче и практично су најпопуларнији клуб“, каже Крмпотић.

Марко Симеуновић бранио је гол Црвене звезде од 1986. до 1991. године, а на Кипру је био члан Олимпијакоса из Никозије и АЕЛ-а из Лимасола.

„Када сам стигао на Кипар, био сам веома позитивно изненађен и условима и теренима. У само неколико година успели су да свој квалитет подигну на европски. Ми смо своје дуеле играли управо на терену на коме ће Звезда играти против Апоела. То је један заиста прелеп објекат. Фудбал на Кипру се из године у годину диже. Много улажу, доводе добре странце. Немају можда неке велике резултате, али се стално нешто дешава и са репрезентацијом и са клубовима. Звезда не сме да се опушта нити да очекује лагане утакмице. Навијачи су нешто по чему је Апеол препознатљив, али треба очекивати и доста Звездиних присталица, због великог броја Срба који живе на Кипру, али исто тако и због тренутне туристичке сезоне која је у пуном јеку“, каже Симеуновић.

Још један Звездин голман играо је на Кипру. Александар Коцић је био пет сезона члан Етникоса.

„Кипарска лига је у рангу наше, можда чак и јача у овом тренутку, јер у последње време све више улажу и узимају добре играче. Инфраструктура им је одлична, што је добар основ. Мислим да ће Звезда имати проблем, ако опуштено уђе у први дуел. Битно је да прва постигне гол и да на тај начин угаси узаврелу атмосферу“, тврди Коцић.

Први меч другог кола квалификација за УЕФА куп игра се у Никозији 14. августа, а реванш је две недеље касније у Београду. Победник двомеча, обезбедиће пласман у прво коло УЕФА купа.

Претходни текстЈош без одговора
Следећи текстИграћемо добар фудбал