Земан Звездин

65

Чех Зденек Земан је и званично нови тренер Фудбалског клуба Црвена звезда. Земан је потписао уговор на две године, а на предстаљању је изјавио да зна где долази и да верује да ће на располагању имати тим који може да оствари резултате због којих је дошао у Звезду.

– Гледао сам шест утакмица Црвене звезде из прошле сезоне. Знам да није изгубила ниједан меч у првенству, а једини пораз који сам гледао био је против Болтона. Задовољан сам ониме што сам видео, има добрих играча и мислим да је то тим који има потенцијал да напредује и оствари резултате због којих сам дошао – рекао је Земан.
 
Чешки стручњак је изјавио дацрвено-беле памти из Барија 1991. године и финалног меча Купа шампиона са Олимпиком из Марсеја којем је присуствовао:
– Био сам у Барију 1991. године и гледао када је Звезда постала шампион Европе. Јасно ми је да је ово велики клуб и са тиме се поклапају моји мотиви.

Председник ФК Црвена звезда Топлица Спасојевић рекао је да је Чех прави стратег та врати наш клуб на стазе старе славе:
– Земан је велико тренерско име који треба да буде окосница нашег стручног рада у клубу. Он би требало да има великог утицаја на цео стручни штаб, јер са њиме желимо да побољшамо и рад у свим осталим сегментима наше омладинске школе.

 Он је поновио да је доведен тренера по укусу челника клуба, јер Земан негује офанзивни фудбал који ће привући публику на стадион, повећати приходе клуба и привући више спонзора.
– Захваљујем Црвеној звезди што ми је дозволила да водим тако велики клуб. Надам се да ћу испунити очекивања људи који су ме довели и армије навијача – додао је Земан.
Нови тренер Црвене звезде није хтео да коментарише постојећи играчки кадар, нити је хтео да се у овом тренутку изјашњава шта недостаје тиму, али је рекао да ће остати доследан својој филозофији игре, односно нападачком фудбалу.

Према речима директора Црвене звезде Горана Буњевчевића, Земан није постављао никакве услове Црвеној звезди. Напротив, пристао је на све што му је клуб понудио.
– Имам пуно поворење у Буњевчевића који тачно зна шта недостаје садашњој екипи. У овом тренутку не могу да се одредјујем о појединостима, јер верујем да тај посао боље зна и боље ће од мене одрадити Буњевчевић – рекао је Земан.

Црвена звезда је на инсистирање новог тренера померила датум почетка припрема, који је био заказан за 23. јуни. Према новом плану, припреме ће почети 1. јула у Аустрији, а Земанов помоћник биће Вићенцо Крандјелози, са којим сарађује у последњих 15 година.

Током тренерске каријере дуге скоро три деценије, Земан је тренирао 13 клубова, од тога 12 италијанских, укључујући и римске гиганте Лацио и Рому. Последњи ангажман имао је 2006. године у друголигашкој екипи Лећеа, али је отпуштен после пет месеци. Рођен је 1947. године у Прагу и захваљујући свом ујаку Честмиру Вјацпалеку, бившем фудбалеру и тренеру Јувентуса, од ране младости је ушао у свет фудбала.

После војне интервенције СССР-а у Чехословачкој 1968. године, Земан је отпутовао у Палермо да би посетио ујака и остао је у Италији где је почео фудбалску каријеру. Одлучио је да остане трајно на Апенинском полуострву, а италијански пасош је добио 1975. године.
Прва тренерска искуства Земан је стекао радећи у аматерским клубовима у околини Палерма, да би 1974. на препоруку ујака добио шансу да тренира млађе категорије Палерма, где остаје до 1983. године.

У међувремену је 1975. године завршио престижну спортску академију у Палерму, одсек за спортску медицину. Четири године касније стекао је и тренерску лиценцу која је била неопходна за вођење професионалних екипа и за рад у разним школама фудбала.

Први професионални ангажман имао је у Ликати, коју је водио од 1981. до 1983. године и са којом је освојио Ц2 лигу. Потом преузима Фођа у сезони 1986-1987, али је због слабих резултата брзо је напустио тај клуб и преселио се у Палермо. Потом је водио Парму, али је отпуштен после само седам утакмица.

Месину је водио у сезони 1988-1989 и заузео је осмо место у шампионату Италије, а у орбиту је лансирао будућег великог аса италијанског фудбала Салваторе Тото Скилаћија, првог стрелца СП у Италији 1990. године. Вратио се у Фођу коју је водио од 1989. до 1994. године. У прве две сезоне екипу је из серије Ц2 довео до Серије А, а у три прволигашке сезоне до тада безначајан италијански клуб три пута је играо у Купу УЕФА. Фођа је тада била препознатљива по нападачком стилу игре и формацији 4-3-3 коју је Земан форсирао.

Добри резултати са Фођом Земану су омогућили да 1994. године преузме Лацио, са којим је у прве две сезоне освајао друго и треће место у Серији А, а Чех је италијанском фудбалу подарио Алесандра Несту, кога је као тинејџера увео у први тим.
Од 1997. до 1999. године Земан је радио у Роми где је погурао каријеру Франческа Тотија. Прву сезону „вучица“ је завршила на четвртом месту, а у јулу 1998. Земан је оптужио Јувентус за допинговање фудбалера. Те оптужбе никада нису доказане и Земан је 1999. године морао да оде из Роме.

Уследила је селидба у Турску где је у сезони 1999-2000 водио Фенербахче, јер у Италији није хтео да га ангажује ниједан прволигаш. Наредне три године провео је у Серији Б, водећи без већег успеха Салернитану и Авелино, а у Серију А се вратио 2004, када га је позвао Леће. У марту 2006. преузео је Брешу, али је из 11 утакмица тим освојио само осам бодова и већ у јуну Чех је морао да напусти тим. Враћа се у Леће, који је сезону пре тога испао из Серије А, али је због лоших резултата у децембру 2006. добио отказ. У претходних годину и по дана био је без ангажмана, све док није стигао позив од Црвене звезде.

Претходни текстБутулија води рукометаше
Следећи текстШпанац бољи од Пашанског