Празник џудоа

189

Субота, последњи дан маја. Празник џудоа у београдском Спортском центру „Шумице“. Током читавог дана, од 10 часова кад почиње такмичење, преко узбудљивих квалификационих борби до финала, чији је почетак заказан за 18 часова, поклоници овог спорта имаће јединствену прилику да уживају у вештини талентованих кадета и кадеткиња из Београда, Србије, али и Румуније, Бугарске, Хрватске, Црне Горе… укупно десетак земаља из региона.

За овај догађај заслужан је Џудо клуб Црвена звезда – иницијатор, покретач и организатор првог међународног турнира „Меморијал Радомир Ковачевић“ који, то је велика жеља свих, треба да постане традиционалан.

У сусрет овом такмичењу у Прес сали нашег Спортског друштва одржана је конференција за медије која је привукла велику пажњу наше спортске јавности. А, по свему што смо чули, очигледно је да ће и предстојећи турнир послати сјајне сигнале у Европу.

Конференцију је отворио Иван Тодоров, први човек српског Џудо савеза, који је у уводној речи објаснио како је рођен „Меморијал Радомир Ковачевић“.

„Најпре желим да подсетим нашу јавност, а да ове млађе упознам, ко је био и шта је за наш спорт представљао Ковачевић. Реч је о најбољем српском џудисти свих времена, човеку који је доносио медаље са свих такмичења на којима је учествовао. Подсетићу на само неке од његових највећих успеха. Освојио је бронзу на Европском шампионату 1976. у Кијеву, бронзу на Светском првенству 1979. у Паризу, злато на Медитеранским играма 1979. у Сплиту, бронзу на Олимпијским играма 1980. у Москви… Вишеструки је шампион некадашње Југославије и Балкана, а последњи његов значајан резултат било је пето место на Олимпијским играма 1984. у Лос Анђелесу. Уз све то, Радомир Ковачевић је једини наш џудиста који се такмичио за једну јапанску екипу! Борећи се за Токај Универзитет освајао је титуле, а да би људи схватили колики је то успех упоредио бих то са, рецимо, титулама у енглеској Премијер лиги у фудбалу“, у даху је, с пуно поштовања о Ковачевићу, причао Иван Тодоров.

Генерални секретар нашег Спортског друштва је потом додао:

„Нама старијима је изузетна част што смо Радомира познавали, уз њега се такмичили у репрезентацији и приватно се дружили. Уопште није случајно што смо одабрали да под његовим именом покренемо турнир за кадете и кадеткиње, јер је Радомир увек током каријере и живота најпре помагао младима“.

Тодоров се потом захвалио Џудо савезу Београда.

„ЏК Црвена звезда као организатор Меморијала изузетну захвалност дугује људима из београдског Савеза, који су све своје ресурсе – материјалне, у људима, опреми и времену, подредили организацији овог турнира. На томе им – велико хвала“.

У сличном тону наставио је Будиша Вишњић, председник Џудо клуба Црвена звезда.

„Као што је напоменуо Иван Тодоров, хвала ЏС Београд, али и свим осталим структурама које су нам притекле у помоћ око организације – Министарству спорта, Градском секретаријату за спорт, спонзорима и свим другим људима добре воље. Уложили смо много труда и верујемо да ће „Меморијал Радомир Ковачевић“ од наредне године постати – традиција“, рекао је господин Вишњић.

Спортски директор ЏСБ Милан Мијалковић надовезао се на већ речено, напоменувши да ће Савез наставити да подржава све клубове и акције и да ће се Београд после три успешно организована Европска шампионата у последње две године и даље трудити да буде савршени домаћин. Председник Такмичарске комисије ЏСБ Слободан Романић додао је да се нада да ће „Меморијал Радомир Ковачевић“ можда већ од наредне године наћи место и у календару Европске федерације, па да ће самим тим и масовност и квалитет бити подигнути на још виши ниво.

„У суботу су на потезу кадети и кадеткиње рођени 1992. године. На њима је да вредно раде, сјајно се боре и покажу да међу њима расту асови као што је био Радомир Ковачевић и да ће једног дана доносити медаље са највећих такмичења и у сениорској конкуренцији“, завршио је господин Романић.

Спортски центар „Шумице“, субота 31. маја. Дођите на празник џудоа!

Претходни текстНаставак у дублу
Следећи текстФилијала у Срему