Ново ТВ издање Звездине ревије

78

„Небо се отворило!!! Немци су на коленима, Звезда је у финалу Купа шампиона!“

Има ли некога ко није чуо за овај сад већ чувени крик одушевљења ТВ коментатора Милојка Пантића којим је испратио крај антологијског окршаја Црвене звезде и Бајерна…

Београдска „Маракана“ је била поприште многих чувених утакмица, али ниједна није била толико драматична и са таквим невероватним хепиендом као судар српског и баварског гиганта. Слика на хиљаде навијача нашег клуба који с трибина улазе у терен и трче поред немачких асова који у немоћи леже на трави. Док људи у трансу секу мреже, узимају лопте, чак и чупају стативе за успомену, Љупко Петровић је у загрљају својих играча…

Еуфорија, катарза! Свако је на свој начин славио остварење сна свих претходних генерација „звездаша“. Колико су само пута у прошлости црвено-бели били надомак финала, колико пута су губили већ добијене утакмице… Сад им се све вратило!

Беше то једног 24. априла 1991. у реванш утакмици полуфинала Купа шампиона. Звезда и Бајерн су одиграли 2:2 (1:0 Михајловић, 1:1 Аугенталер, 1:2 Бендер, 2:2 Михајловић – уз велику помоћ Аугенталера и Аумана) и – Звезди је био отворен пут ка Барију, финалу са Олимпиком и европском трону.

Беше то на данашњи дан, пре 17 година! А, као да је јуче било…

Екипа интернет сајта СД Црвена звезда и ТВ емисије „Звездина ревија је овим поводом поново разговарала са Стеваном Диком Стојановићем, некадашњим чуваром мреже и капитеном црвено-белих, сада саветником председника Фудбалског клуба Топлицом Спасојевићем.

Док се са великог екрана, смештеног у дну канцеларије, чуо потмули хук на стадиону са ове утакмице, Дика је још једном „одмотавао филм“ овог историјског судара.

„Настављамо тамо где смо стали пре две недеље… Пошто смо победили у Минхену са 2:1, нисмо имали много времена за славље. Знали смо да ништа није готово. Да против себе имамо Немце, који се неће предати до краја. И, да се не лажемо, осећали смо огроман притисак. Навијачи, људи у клубу, штампа, целокупна напша фудбалска јавност… сви су свакодневно понављали само да смо већ у финалу, очекивали повољан резултат у реваншу. Због тога су у клубу одлучили да се склонимо негде из Београда, где ћемо моћи у миру да се припремамо за утакмицу. И, одлука је пала, уместо старе базе – хотела „Извор“ у Аранђеловцу, отишли смо на четири дана у Џајићев Уб, где смо заиста имали преко потребну, савршену атмосферу за рад“, прича Стојановић.

И, дошао је и тај 24. април 1991.

„Ноћ уочи утакмице преспавали смо у хотелу „Славија лукс“, после ручка прошетали и после састанка на коме смо са тренером Љупком Петровићем још једном претресли тактику, задужења… повукли се у собе где је свако за себе утонуо у своје мисли. Слутили смо шта нас чека, али шта ће се заиста дешавати на „Маракани“ нико није могао ни да претпостави“.

Шта нам је све испричао Стеван Стојановић о самој утакмици, како је видео и доживео сва четири поготка, атмосферу, савете тренера Петровића у полувремену, неописиво славље које је настало са последњим судијским звиждуком… можете да видите вечерас, у 19,15 часова, у новом телевизијском издању „Звездине ревије“ на „СОС каналу“.

Наравно, поред овог подсећања на једну од најсјајнијих страница у историји Фудбалског клуба и Спортског друштва Црвена звезда, у вечерашњој емисији моћи ћете још једном да се подсетите на последња дешавања у нашим клубовима: победу фудбалера над Војводином, пораз кошаркаша у вечитом дербију, пласман одбојкаша у финале, а из богате понуде издвајамо прилог о томе у каквом атмосфери црвено-бели атлетичари очекују старт нове сезоне.

Подсећање на Звезда – Бајерн из 1991. и све актуелности из СД Црвена звезда у ТВ издању „Звездина ревија“ – вечерас у 19,15 часова само на „СОС каналу“!

Претходни текстШкобаљ званично тренер
Следећи текстМлади су наше богатство