Катастрофе уједињују

31

Прошла су два дана откако је у страшном пожару потпуно уништена велика спортска дворана Спортског друштва Црвена звезда. Први шок је прошао, у нашој згради је општа мобилизација. Док једни вредно раде на организацији да се рушевине раскрче и потом овај велики и вредни објекат санира, други су се дали у потрагу за дворонама и, још више, слободним терминима, како би многе наше екипе могле да тренирају.

У згради у Улици Љутице Богдана 1а данас преподне, иако није било струје, било је ужурбано као у кошници. Екипе радника, под будним оком челника нашег Друштва, тражиле су начин како да од трафо-станице „одсеку“ струју од у ватреној стихији уништене дворане и новим водовима доведу је до наше зграде и службених просторија. Овај осетљив посао завршен је пре 12 часова, па се у канцеларијама наставио нормалан рад. Додуше, свуда се осећа мирис паљевине. Прашина се увукла и у фиоке канцеларијских столова, па је очигледно да ће бити потребно још много времена да се све врати у уобичајене токове.

Због нестанка струје данас је отказана и традиционална манифестација Избора спортисте месеца, али оно што је најважније је да у великој црвено-белој породици, упркос великим тешкоћама – никога не напушта оптимизам.

Катастрофе уједињују људе, старо је правило које ових дана долази до изражаја у нашем Спортском друштву. То истиче и Иван Тодоров, генерални секретар Спортског друштва Црвена звезда, који од суботе рано ујутро готово да и не мрда са „Маракане“.

„Сви ми у Спортском друштву, од председника Скупштине Александра Влаховића и председника Управног одбора Слободана Вучићевића, чланова УО Друштва и клубова, преко запоследних и спортиста, стали смо као један у прави фронт. Свесни смо да је ово права трагедија, да је у ватри и диму нестало само средиште Спортског друштва – дворана у којој су наши спортисти освајали медаље и трофеје, припремали се за нове походе, али и у којој су се олимпијски кандидати и млађе категорије спремали за будуће изазове. У току је општа мобилизација. Окрећемо се једином што нам преостаје – санацији и изградњи новог објекта. Према нашим предвиђањима, први послови биће обављени за око два месеца, а главни до 1. септембра“.

Генерални секретар Тодоров још једном је истакао велику ажурност и предустретљивост градских и других структура,

„Од првог тренутка уз нас су Скупштина града, Градски секретаријат за спорт, Инвестициони фонд… На лицу места већ неколико пута били су господин Алимпић, господин Бобић, долазак је најавио и господин Ђилас, и сви не само да су солидарни са нама у овој несрећи него су и обећали помоћ, како у санацији тако и у обезбеђивању услова за нормалан рад нашим бројним спортским екипама“.

Да несрећа буде већа, истиче Иван Тодоров док му са терасе Прес центра поглед лута по рупи на месту које је донедавно стајао плафон дворане, у дворану је у претходном периоду уложено много.

„Познато је да смо ми озбиљно ушли у процес реновирања ове дворане. Доста смо обновили, уложили око 14 милиона динара и – све је пропало. Шта да се ради, гледамо само у сутрашњицу. Примарни задатак је да се дворана обнови, да буде боља и лепша него што је била“, закљујчује генерални секретар Црвене звезде.

А, уз тај основни има још доста задатака. У ходу ваља обезбедити места где ће наши спортисти свих узраста тренирати.

Те муке муче, готово највише, Одбојкашки клуб Црвена звезда.

„Познато је да су у тој дворани тренирали и наша мушка и женска одбојкашка екипа. За пар сати, практично, остали смо без нашег дома, и то у тренутку кад су обе сениорске екипе усред полуфинала плеј-офа и борбе за титуле“, казује нам генерални секретар ОК Црвена звезда Ана Аврамовић и сетно додаје: „Не могу да Вам опишем колико ме успомена везује за овај објекат. Колико је ту било утакмица, колико само освојених трофеја, колико радости…“

Помоћ се нуди са свих страна.

„То је нормално, очекивано, јер Звезда је институција од државног значаја. Ништа чудно ни што ми очекујемо помоћ, од свих могућих спортсих структура, Града, па и Републике. Овом приликом желим да се у име Одбојкашког клуба Црвена звезда и у своје лично име захвалим Одбојкашком клубу Раднички, који је одмах реаговао и ставио нам на пар дана располагање своју халу на Црвеном крсту. Кад је реч о сениорским екипама, које се спремају за мечеве са Војводином (мушкарци) и панчевачким Динамом (жене) имамо још пар дана термине у „Шумицама“, а онда ћемо видети шта и како даље… У сваком случају, цело Спортско друштво је уз нас.“, каже Ана Аврамовић.

Исте муке муче и у Рукометном клубу. Директор Илија Јовић је нон-стоп на терену.

„Од тренутка кад нас је задесила ова велика несрећа, готово да нико и не спава. Наши рукометаши су, у тренутку кад смо први од већине наших клубова, на корак од освајања титуле, треће за редом, остали су без крова над главом. У тој ситуацији једина повољна околност је што је наша екипа синоћ савладала Војводину и тако поново има пет бодова предности над ПКБ-ом, најближим пратиоцем са којим ћемо у суботу поделити суперлигашки мегдан. Збили смо редове, иако смо у тешкој ситуацији. Обишао сам бројне сале по граду и сви имају заузете термине готово месецима унапред. Снаћи ћемо се, нема нам друге“, каже директор Јовић који је као и сви други у Спортском друштву спреман да се у овим тешким данима са овом великом недаћом ухвати у коштац.

Звезда ће, уверени смо, и из овога изаћи јача. Из пепела се рађа нови феникс…

Претходни текстЈуниори међу најбољима
Следећи текстТенисери на бољим позицијама