Елита на Стар Купу

51

Мачевалачки клуб Црвена Звезда имао је ту част да организује Стар куп за жене, најаче такмичење у флорету икада одржано у Србији и тиме угости најбоље такмичарке из целог света.

У београдској хали „Шумице“ окупила се сама елита ових девојака. Боје Србије на овом такмичењу бранила је и наша супер талентована 17-годишња Јелена Мијаиловић, члан Црвене звезде, првакиња државе у кадетској конкуренцији. Иако није успела да добије ни један дуел, ово је ипак било драгоцено искуство за њу које ће јој помоћи да настави да се развија у правом смеру и једнога дана буде међу најбољима.
 
-Не могу да се похвалим победама, али ово је за мене драгоцено искуство, а то је најважније када је мачевање у питању.  Бити на што више овако јаких сениорских турнира и укрстити мач са најбољима, научи вас цакама и стрпљењу за одлучујуће тренутке.  Тек тада можете да будете у стању да остварите добар резултат. Просто сам одушевљена тиме како ове девојке мачују и надам се да ћу са овог турнира извући важну поуку за будућност – рекла је Јелена Мијаиловић.

А главни кривац за њено бављење овим спортом који није толико популаран код нас је како она каже, њена мама, која је исто тренирала у Звезди.
– Морам да признам да није било маме која је раније тренирала мачевање и упутила ме у овај спорт, можда никад не бих и помислила да то тренирам.  Моја љубав према овој дисциплини не јењава од оног тренутка када сам први пут узела мач у руке.  А, то је било пре пет година – искрена је Јелена.

Значај Стар куп турнира код нас има изузетно важну улогу у даљем развоју овог спорта, што потврђује Јелена, али и њен тренер Јован Рајковић који је уједно и селектор наше националне селекције.
– Када говоримо о значају овог турнира, мислим да је веома велики, јер се он развија у три смера. Прво мислим на полуларизацију овог спорта, затим на повећање броја такмичења код нас, као и то да људи широм света схвате да постојимо и да смо способни да добро организујемо овако јак турнир –рекао је Јован Рајковић додајући да није незадовољан Јелениним наступом на овом такмичењу.
– Јелена се сасвим добро показала на овом турниру, иако резултати то нису показали. Са обзиром на то да је кадеткиња, а остале такмичарке сениорке и једне од најбољих на свету у флорету, она је била одлична. Време је пред њом и ја јој предвиђам заиста светлу будућност – закључио је тренер Рајковић.
 
 
Стар куп освојила је Аида Шанајева из Русије. Друго место заузела је Катја Вачер из Немачке, а трећу позицију поделиле су Аида Мохамед из Мађарске и Хе Хјун Нам из Кореје.

Претходни текстМилоје може да разговара
Следећи текстОпет реми