Виктор храбри

27

Србија је коначно могла да су увери каквог Црвена звезда има тенисера! Млади Виктор Троицки имао је деби за памћење за Дејвис куп селекцију, али је нажалост после велике борбе морао да положи оружије пред  Николајем Давиденком – 6:1, 1:6, 6:3, 1:6, 6:2. Тачно три сата игре било је потребно 4. тенисеру света да савлада 114. на АТП листи. Русија је тако после првог дана такмичења повела са 2:0 у мечу 1. кола Светске групе у Москви, након што је раније у првом синглу Михаел Јужњи надиграо Ненада Зимоњића са 3:1.

Ипак, вратимо се херојском отпору наше наде. Након што је Давиденко лако узео први сет – 6:1, истом мером му се у другом реванширао Троицки! Агресиван тенис, прецизни сервиси и велики мотив омогућили су црвено-белом асу да рано стигне до брејка, а након тога просто наниже поене и стигне до изједначења.

У трећем сету оба играча су чувала своје сервисе до шестог гема, али је онда искуснији  Рус успео да направи предност за високо вођство од 5:2, што му је омогућило поново да поведе. Виктор је тек тада показао какав је борац. Преузео је поново меч у своје руке и за свега 35 минута са 6:1 обезбеди пети сет! Одмах на почетку одлучујуће деонице прави брејк, али онда као да је изгубио снагу што Давиденко сурово кажњава. На 4:2 за домаћина имао је наш тенисер шансу да се врати, међутим није био довољно прибран и изостала је највећа победа његове каријере. Ипак, нема шта да му се замери. Мало ко је пре пута мислио да ће Виктор уопште играти, а камоли да прописно намучи четвртог тенисера света. Они упућенији знали су да Троицки има квалитет јер је својевремено такође пружио јак отпор Роџеру Федереру (7:6, 7:6), а у свежем сећању је и сјајна партија против Рафаела Надала на недавном Аустралијен опену.
 
– Када је меч почео, имао сам трему, пошто никада до сада нисам играо у Дејвис купу за своју земљу. Поред тога, на другој страни мреже је био четврти играч на свету, који игра пред домаћом публиком… а и Русија је најбоља Дејвис куп екипа на свету – препричавао је Троицки утиске – Касније сам се опустио, играо сам равноправно, али ми је у одлучујућим тренуцима петог сета недостајало и среће. У исто време, Давиденко је био одличан, погађао је, тако да нисам могао много да урадим“.

Не само да је у петак поподне одиграо први меч у животу за Србију, већ је то био његов први маратон, меч у пет сетова.
Виктор је појаснио да је и играње у пет сетова потпуно ново искуство за њега:
– Овај дуел са Давиденком ми је први у каријери који сам играо у пет сетова. Дао сам све од себе и јако ми је тешко што сам изгубио. И раније сам играо добро против тенисера из светског врха, јер сам у тим мечевима опуштен, пун жеље за доказивањем. Овог пута, међутим, то није било довољно. Свестан сам да бих, прво, морао овакве игре да пружам против лошијих играча, ако желим да дођем до места које ми припада, односно међу првих 50 на свету.
 
Оно што се такође зна да је мајка нашег тенисера Српкиња, а отац Рус, рођен у Србији!
– Није готово. Још имамо шансе, у игри смо, иако знам да ћемо тешко доћи до преокрета – закључио је на крају Троицки.

Претходни текстНерешено против Арђеша
Следећи текстБорба за финале