Награда припада целој екипи

24

Да је Марта Дрпа спортиста месеца јануара Спортског друштва Црвена звезда – то знате. Да су црвено-беле одбојкашице европски хит – то је сад свима познато. А, шта наша сјајна коректорка мисли о овом значајном признању, добрим играма и успеху свог клуба у три такмичења, будућности… питали смо је после лепе, традиционалне церемоније у нашем Друштву.

„Заиста сам имала трему кад су ме позвали да примим ово признање, али искрено мислим све што сам том приликом изговорила: да није било мојих другарица, читаве наше екипе, ни ја не бих добила ову награду. Зато хвала саиграчицама, као што је на овом месту речено да је било која друга изабрана за Спортисту месеца било би потпуно заслужено“, прича девојка која ће ове године напунити тек 19 година. „Што се тиче наших игара ове сезоне, на најлепши начин смо започеле три приче на три поља и сад је на нама да их лепо и завршимо. И даље је најважнији циљ да у домаћим такмичењима – Суперлиги и Купу – јуришамо и освојимо неки трофеј, можда и оба, а у Европи… Пласирале смо се на 2фајнал-фор“, наш клуб је добио организацију завршног турнира, све то нам даје много мотива да у марту у „Пиониру“ дамо све од себе. Не могу и нећу да обећам трофеј, чак ни финале, али знам да ћемо као и до сада летети по терену“.

О Марти у нашем клубу сви говоре у суперлативима, похвале добија и од саиграчица и ривалки, а нас је овом приликом занимало да ли она сама има играчки узор?

„Кад сам била млађа то је била Ања Спасојевић, сада немам више узора јер настојим да изградим свој стил. Мада, има једна Кубанка, њена игра ми се веома свиђа…“



Као и свим другим младим одбојкашицама и Марти је велика жеља да заигра у репрезентацији Србије.

„Наравно, зашто иначе тренирам и играм одбојку, то је највиши циљ. Знам да дотле има још доста, да морам нош дуго добро да играм, да још више подижем ниво форме… На крају, конкуренција у репрезентацији је више него жестока, на том месту су и Ивана Ђерисило, и Јована Бракочевић, па Ивана Нешовић…“

Планови и амбиције?

„Супер ми је у Звезди, Београду и Србији и било би најлепше да овде и останем, али свесна сам да ћу једног дана кренути негде у иностранство да се даље усавршавам“.

Тако прича Марта Дрпа, а ми смо Избор спортисте месеца искористили да попричамо и са другим нашим одбојкашицама, које су дошле да пруже подршку својој саиграчици и прве јој честитају. Тема, наравно, актуелни тренутак наше екипе.

„Заиста имамо много разлога за задовољство после свега што смо урадили током ове сезоне, али знамо да можемо и треба да играмо још боље“, каже 18-годишња Нина Росић, која плени играма у улози либера.

Звезда плени младошћу, а опет се у многим утакмицама чинило да сте „старије“ од ваших противница… Поготово у купу ЦЕВ, против Панатинаикоса, Албасетеа…

„Само ми знамо колики је рад иза нас. Јесмо младе, али већина нас је дуго по разним репрезентативним селекцијама, па у Звезди, добро се познајемо и уигране смо, тако да упркос годинама имамо значајно искуство. Драго ми је што је то дошло до изражаја“.

Звезда сија пуним сјајем, али ипак се догоди и неки пораз… Конкретно, серију победа у Суперлиги прекинута је у мечу са Динамом. Да ли је тај губитак бодова дошао у правом тренутку?

„Заиста права опомена у правом тренутку. Нећу да се правдам, али јесте нас мало стигао и умор и јесте нас мало још држала та слављеничка атмосфера после пласмана на „фајнал-фор“. Идемо даље. Освежићемо се у ходу и настављамо с победама“.

Да ли сте мислима већ у „Пиониру“?

„Нисмо. Размишљамо увек само о првој наредној утакмици. Научиле смо да је то једини исправан начин“.

Слично размишља и 20-годишња Наташа Шеварика, која ове сезоне пријемом сервиса разбија концепцију игре свих Звездиних противница.

„Презадовољне смо оствареним. У домаћој конкуренцији смо заређале с победама, у Европи оствариле овај велики успех. Добро, пре пар дана догодио нам се тај пораз од Панчевки, једноставно превише смо грешиле и оне су знале то да искористе, али потрудићемо се да поправимо ствари… Чекају нас бројне обавезе, велики изазови. Идемо корак по корак, степеницу по степеницу. Титула нам је и даље приоритет јер обезбеђује наредне сезоне играње у Суперлиги. Али, не одричемо се ниједног трофеја“.
 
Тренер Ратко Павлићевић каже да је почаствован што води екипу која добија комплименте са свих страна.

„Успеси ове младе екипе много значе за нашу одбојку, много значе за наш клуб и спорт у целини. Наша размишљања, међутим, и сад  су иста као и на почетку сезоне: идемо полако, корак по корак, меч по меч. Никоме не претимо, ништа не обећавамо осим да ћемо у борби за сваки трофеј скупо продати нашу кожу. Желимо да што боље играмо, то је најважније“.

Као играч сте освајали трофеје са Звездом, то искуство Вам сигурно много значи приликом склапања победничког мозаика?

„Сигурно, трудим се да на девојке пренесем и своје искуство, али и оно што сам учио од старијих играча…. Екипа нам је веома уједначена, пажљиво селектирана, састављена од изузетно талентованих одбојкашица које могу још много да напредују… Основно је да добро играју, да слушају, да побеђују… Од ове екипе, њених игара и резултата највише и зависи хоће ли остати на окупу и догодине, кад ће сигурно бити још боље и уиграније“.

Павлићевић нам је причао још и о наредним обавезама, амбицијама, згуснутом календару, настојању да се добије што више информација – у речи и снимцима о противницима на „фајнал-фору“ Купа ЦЕВ, али све то, као и комплетан прилог са Избора спортисте месеца јануара погледајте наредног четвртка у ТВ издању „Звездине ревије“ на СОС каналу.

Претходни текстВећом жељом до победе
Следећи текстПохвале Троицком