Обележена годишњица авионске несреће

18

Јуче је у Манчестеру обележено 50 година од чувене авионске несреће у којој је погинула већина експедиције тадашњег Јунајтеда. Тачно 6. фебруара 1958. године, у Минхену се срушио авион који је превозио фудбалере Манчестер Јунајтеда кући, после реванша четвртфинала Купа шампиона са Црвеном звездом. У несрећи погинула је 21 особа, међу којима осам чланова чувених „Безбијевих беба“, укључујући и најалентованијег међу њима – Данкана Едвардса.

На стадиону „Олд Трафорд“ у Манчестеру обележена је годишњица трагичне несреће. Церемонија је почела тачно у 15 часова и 4 минута, када се несрећа догодила. Прочитана су имена 23. настрадалих путника, а потом је на гајдама одсвирана песма „Цвеће Манчестера“ написана у част настрадалима. Положени су и венци. Међу званицама је био и чувени Боби Чарлтон који је преживео несрећу а касније освојио титулу првака Европе са новом генерацијом „црвених ђавола“. Међу гостима је била и делегација Фудбалског клуба Црвена звезда.

– Преко 30.000 људи окупило се испред стадиона, а у сали за комеморацију било је око 600 људи. Читава церемонија састојала се из два дела. У првом делу смо се подсетили свих који су погинули у минхенској трагедији, на играче, тренере… Причали су Хари Грег, легендарни голман Манчестера из тог времена, сер Алекс Фергусон, био је и капитен тима Гери Невил, сер Боби Чарлтон, наравно. Други део комеморације протекао је сећању на велика достигнућа Манчестера, освајање Купа шампиона 1968. године. У том делу свечаности учешће су поново узели старији играчи клуба, а „помагали“ су им и Невил, Гигс, Сколс – преноси дешавања из Манчестера председник Звезде Топлица Спасојевић.
 
Спасојевић је додао још деталаља са обележевања велике трагедије:
– Такође, импресиван је био говор тренера млађих селекција који је открио „тајне заната“ и како они настављају легат Мата Бејзија. Ми смо имали састанак и са Алексом Фергусоном где смо разменили искуства у раду клубова и договарали се да разрадимо идеју око организовања турнира на којем би учествовали Манчестер, Бајерн и Црвена звезда. Такође је договорено да разговарамо око размене тренера, да наше тренере шаљемо овде и учврстимо сарадњу и тај позитиван однос који постоји између два клуба посебно имајући у виду Немању Видића који има фантастичну репутацију овде и достојан је амбасадор Звезде и српског фудбала овде на Острву – рекао је Спасојевић.

Претходни текстЗвезда домаћин финала Купа ЦЕВ
Следећи текстДеби Нинкова