Реванш за 1991.

67

Сутра увече с почетком у 20 часова, на паркету дворане „Шумице“, почеће АБА дуел кошаркашица Црвене звезде и званичног, двоструког шампиона овог регионалног такмичења – екипе Џолија из Шибеника. Имаће ова утакмица у себи и извесне симболике, пошто је хрватски тим свој први највећи успех остварио 1991. године баш у дуелу са Звездашицама. Тада је, додуше под именом Елемес, у време кад је са црвено-белима и тузланским Јединством чинио најбољу „тројку“ југословенске женске кошарке, освојио прву титулу првака некадашње СФРЈ. Испоставиће се и последњу, јер се то догодило непосредно пред распад државе која се протезала „од Вардара па до Триглава“.

Док наше девојке вредно тренирају и припремају се за меч и, надамо се, још једну победу над екипама из Хрватске (пред Јеленом Велиновић и осталим Звездашицама пали су већ Госпић и Рагузо) користимо прилику да укратко представимо екипу Џолија, сигурно најбоље екипе која стиже у „Шумице“.

Клуб је основан 1972. године под именом Партизан, неколико година касније мења назив у Ревија, да би процват доживео са новим спонзором Елемесом. У то време осваја два пехара Купа Југославије и, као што смо већ напоменули једну шампионску титулу, а најпознатије име у тадашњем саставу била је репрезентативка Данира Накић.

У Хрватској, после низа година проведених у сенци загребачких клубова, за које време је освојена само једна титула, 2000. почиње сарадња са компанијом Џоли и креће жетва трофеја: 2002, 2004. и 2006. освојиле су Куп Хрватске, 2003. и 2007. титулу у хрватском првенству, а 2006. и 2007. и два трофеја у регионалном такмичењу – најпре Троцал, а потом АБА лиге.

И сад су Шибенчанке, иначе учеснице Евролиге, водеће у женској Јадранској лиги, а у својим редовима имају сјајне играчице попут Анђе Јелавић (на слици).

Што би се рекло – „јаке су као земља“, али не и непобедиве. То треба и желе да нам сутра увече покажу Звездашице. „Шумице“, петак, 20 часова. „Делије“ – дођите и будите уз наше кошаркашице.

Претходни текстЗвезда се не одбија
Следећи текстНово ТВ издање Звездине ревије