Национална стратегија

50

На конференцији за новинаре одржаној у уторак, председник ФК Црвена звезда, Топлица Спасојевић, представио је предлог Националне стратегије за промовисање основних вредности спорта.

Црвена звезда и њен председник Топлица Спасојевић позивају Министарство за омладину и спорт, Министарство просвете, Министарство унутрашњих послова, Министарство правде, спортске савезе, удружења, Олимпијски комитет, спортске клубове, представнике навијача и медије да се оформи радно тело које ће формулисати Националну стратегију за промовисање основних вредности спорта.

„Током јануара свим овим институцијама упутићемо и званично позивно писмо да учествују у креирању стратегије. Име Србије прочуло се светом по спортистима и тимовима који су у тешким околностима тренирали и постизали врхунске резултате. Наша кошаркашка репрезентација деценијама је доминирала светском сценом, фудбалери Црвене звезде постали су прваци Европе и света, тенисери увелико харају најпознатијим теренима широм света, постајемо велесила и у пливању. Држава Србија зато мора и треба да помогне да спорт постане национални производ број један“, рекао је Топлица Спасојевић на конференцији за новинаре одржаној у уторак.

Циљ стратегије је враћање спорта његовој суштини и његовим основним вредностима. Предлаже се систематско решавање  нагомиланих проблема и то заједничким радом.

„Желимо да одбранимо спортску игру од свих појава којима у спорту није место. Желимо пуне трибине гледалаца који ће ту бити због добрих игара, комфора и потпуне безбедности на стадионима, спортисте који ће бити узор омладини и клубове и савезе који ће транспарентно финансијски пословати и којима ће се на исти начин управљати“, истакао је председник Црвене звезде.

Стратегија треба да понуди одговоре и предлоге како да се ограничи уплив сурових бизнис правила која убијају саму суштину спортске игре и вредности које она промовише, како да се реше непотпуна законска регулатива, слаба друштвена контрола спорта, однос са навијачима и како да се на прихватљив начин каналишу социјални проблеми који се погубно осликавају и на спортским приредбама.

По представљању Предлога националне стратегије за промовисање основних вредности спорта, на питања новинара су одговарали председник Црвене звезде, Топлица Спасојевић, спортски директор, Стеван Стојановић, и директор маркетинга, Стефан Ивановић.

Спасојевић и Стојановић су се непосредно пред данашњу прес конференцију стигли из Москве где су били да би се упознали са свим детаљима око организације и учешћа на турниру „Канала 1“ који ће се играти у јануару у Израелу. Поводом овог турнира је у руској престоници одржана конференција за медије на којој су учествовали представници свих клубова који ће учествовати на овом веома јаком турниру.

„Од стране организатора турнира, Канала 1 руске државне телевизије, смо фантастично примљени. Као што је познато, интересовање за овај веома квалитетан турнир је огромно и добили смо уверавања да ће на свим утакмицама бити велики број гледалаца пошто продаја улазница иде одлично. Црвена звезда је као клуб добила фантастичан комплимент пошто нас је организатор турнира окарактерисао као једини европски тим који игра бразилски фудбал. Ја се искрено надам да ће Звезда у будућности својом игром заиста деловати бразилски – лепо, брзо и ефикасно“, рекао је први човек нашег клуба истакавши да Црвена звезда има обавезу да на том турниру остави што бољи
утисак.

Због свих дешавања од утакмице са Хајдуком у Кули, председник Спасојевић каже да није имао довољно времена да се на прави начин посвети стварима у клубу којима је желео.

„Од како сам дошао на председничку функцију, затекао сам ситуацију какву сам и очекивао. Не одступамо од жеље да идемо на освајање прванства и купа, као и стварању тима који би испунио све амбиције. Радимо на обезбеђењу средстава за буџет којим бисмо остварили све жеље, а да ли ћемо успети већ у овом полугодишту – нисам сигуран јер је време било веома кратко. Међутим, већ у фебруару ћемо почети да правимо планове за летњи прелазни рок. Сада је приоритет да се реше горућа питања и позиције у тиму, а тренер Јанковић и спортски директор Стојановић имају пуну подршку у том послу“.

Промене ће се догодити и у Омладинској школи.

„Митар Мркела ће се вратити на функцију директора Омладинске школе јер имамо велике идеје. Очекујем од њега да допринесе стварању нових асова. Реорганизоваћемо школу у техничком смислу побољшавањем услова за рад и смештај. Већ од јуна ће Омладинска школа имати терен са вештачком травом. Оформићемо тело које ће да води рачуна само о Омладинској школи, реорганизоваће се скаутска и тренерска служба. Организоваћемо и да наши тренери посете клубове попут Ајакса и Милана, разменићемо са њима знање, људство и искуство“, рекао је Спасојевић додавши да ће радови на опоравку главног терена бити обављени на крају сезоне.

Очекује се да у другој половини јануара одређене промене претрпи и Управни одбор Црвене звезде, најавио је Топлица Спасојевић додавши да је жеља клуба да оформи тим способних људи који ће водити клуб. Осим тога, једна од жеља је да се кроз маркетиншке акције обезбеде и нови приходи за клуб да се не би ослањао искључиво на спонзоре и продају играча.

Стефан Ивановић, директор маркетинга, појаснио је зашто се у јавности појављују два грба Црвене звезде.

„Званични грб под којим се Црвена звезда такмичи је онај који се налази у плавом кругу. Што се тиче маркетинга, и други грб, без плаве подлоге, је такође у власништву Црвене звезде и користимо га равноправно за потребе презентације. Црвена звезда је под овим грбом остварила своје највеће успехе и зато он заслужује своје место. Да ли ћемо се под њим и такмичити, зависи од скупштине клуба јер она мора да донесе одлуку о промени грба. До тада, такмичићемо се са грбом у плавом кругу“.

Прелазни рок је на помолу и прича о одласцима и појачањима постаје актуелна. За тај део посла је надлежан Стеван Стојановић.

„Прелазни рок почиње 8. јануара и јавност ће на време бити обавештена о свим активностима када за то дође време.  Под уговором имамо 42 играча од којих су осморица млади и налазе са на позјамици у другим клубовима, а на позајмици су и  четворица старијих. Имамо фонд од 30 играча и на мени је да
обезбедим да стручни штаб има на располагању квалитетне играче, а на стручном штабу је да осигура добре припреме и да играчи кроз сезону прођу спремни и без повреда. После састанка смо направили списак са именима 10 играча који могу да напусте клуб у јануару, наравно уз прописано обештећење. О именима не бих говорио у овом тренутку“.

Претходни текстТурнир Звезда 2007.
Следећи текстПреко Београда до Индије