И Стаја играо за Болтон

92

Ево и једне праве фудбалске пикантерије коју Вам ексклузивно откривамо уочи сутрашњег меча Црвена звезда – Болтон.

Ако нисте знали, поред Драгослава Степановића, Николе Јовановића, Владимира Петровића, Дарка Ковачевића и Дејана Стефановића, те Горана Буњевчевића, Огњена Коромана и Немање Видића, још један фудбалер Црвене звезде играо је на Острву и то управо за – Болтон!

Реч је о Душану Николићу, некадашњем југословеснком репрезентативцу, који је за наш клуб играо пуних десет година, од 1970. до 1980. одигравши 154 званичне утакмице на којима је пет пута био стрелац. Са црвено-белима је освојио три титуле и учествовао у походу на финале Купа УЕФА.

Популарни Стаја отишао је у октобру 1980. у „колевку фудбала“ и потписао уговор са Болтоном за 180.000 фунти. Вратио се на „Маракану“ у децембру 1981. године, пошто је за Болтон одиграо укупно 24 меча (22 у Првенству Енглеске и два у ФА Купу) и постигао два гола.

„Веровали или не, ни многи људи данас у Црвеној звезди нису знали да сам играо у Болтону. Неки кажу да је једини Србин који је био тамо бивши „партизановац“ Саша Ћурчић. Само сам се смејао на то. Нема везе, млади су и није им замерити“ – каже Николић.

Какве Вас успомене везују за Енглеску?
„Заиста лепе, иако тамо нисам дуго остао, свега годину дана… Велики сам носталгичар, па ми је без наше Србије било као на робији. Енглеска је заиста лепа, али ја волим – Шумадију“.

Николић нам је овом приликом испричао и једну занимљивост.

„Енглески језик за време играња у Болтону – нисам научио. Понешто разумем, али не говорим… Није ми ни био потребан, разумели смо се на терену. Фудбалу сам мало ја учио њих, а мало они мене. Ако ме питате за сутра увече, наравно да ћу навијати за Звезду. А, ове из Болтона ћу одвести на вечеру, уз помоћ – преводиоца“, каже Душан Николић.

Претходни текстБити или не бити
Следећи текстСтигли Вондерерси