Преминуо Срђан Мркушић

138

Данас је у Београду, у 93. години, преминуо Срђан Мркушић, Звездина легенда, један од оснивача Црвене звезде и један од највећих голмана које је наша земља икада имала. Наш драги Мрка, каријеру је почео у Сплиту 30-тих година прошлог века, да би 1935. дошао у Београд, где је бранио за један од најпопуларнијих београдских клубова, БСК.

Уочи почетка Другог светског рата дебитовао је за селекцију Краљевине Југославије, да би после ослобођења учествовао на оснивачкој Скупштини нашег фудбалског клуба. Предводио је репрезентацију нове Југославије на првом послератном Светском шампионату, 1950. године у Бразилу. Са 35 година био је један од најстаријих учесника Светског првенства у Бразилу. На голу репрезентације наследио га је Владимир Беара, наш највећи голман свих времена, који ће касније кренути Мркушићевим стопама и доћи у Црвену звезду.

Његове одбране биле су посебне, стил јединствен, а мрежа углавном мирна. Био је један од првих и ретких фудбалера са високим образовањем и дипломом инжењера шумарства. Био је активан члан Скупштине ФК Црвена звезда, пун енергије и дивног распложења. Волео је нашу Звезду, као што смо га и ми сви у Звезди волели.

Време комеморације и сахране биће накнадно објављено.

Претходни текстМишановић „Лавље срце“
Следећи текстУскоро интервју са Александром Влаховићем