Историјат дуела са Сплитом

64

У досадашњем историјату Црвена звезда и Сплит одиграли су укупно 77 међусобних мечева. Црвено-бели имају 40 победа и 37 пораза. Звезда у мечевима против Сплита има серију од пет тријумфа, а последњи пут Сплићани су славили против „црвено-белих“ на Грипама пре четири године када је било 83:72. Последњи пут Звезда је у „Пиониру“ изгубила од Сплита пре 17 година када је било 97:87. За Југопластику, која је те сезоне освојила титулу првака Европе наступали су Кукоч, Табак, Перасовић, Савић, Сретеновић, Павићевић, Радовић, Наглић, Наумовски….

Највише међусобних дуела одиграно је у оквиру првенства Југославије – 55. Звезда је забележила једну победу више (28:27). Од тога у Београду је 18:9, у Сплиту 9:18, док су „црвено-бели“ добили један меч на неутралном терену.

У плеј-офу старе Југославије одиграна је само једна серија. У сезони 1989/90 Црвена звезда и Сплит су се састали у финалу, које су „жути“ решили у своју корист са 3:1.

У Куп такмичењима старе Југославије, Црвена звезда и Југопластика одиграли су чак три финална и један полуфинални меч. Укупно је одиграно осам мечева од којих је Звезда добила 3. Први дуел игран је у четвртфиналу сезоне 1969/70 кад је Југопластика славила са 78:77. Сплићани су били успешнији у финалу сезоне 1973/74 са 92:85, док су се у финалу наредне сезоне у Нишу Звездаши реванширали 81:79. Последњи пут у Купу играли су у финалу у Дубровнику у сезони 1989/90 када је Југопластика славила са 79:77.

Звезда и Сплит играли су и у оквиру међународних такмичења међусобне дуеле. Било је то у полуфиналу Купа победника купова у сезони 1974/75. У првој утакмици у Сплиту Југопластика је славила са 88:76, међутим у реваншу у Београду Црвена звезда је успела да надокнади минус и да победи са 81:76 и тако обезбеди пласман у финале такмичења.

У регионалној лиги до сада је одиграно осам утакмица од којих је седам Звезда решила у своју корист. Сви дуели у Београду припали су Звезди. Прошле сезоне Звезда је у Пиониру славила са 88:79, док је на Грипама било 88:84, за „црвено-беле“.

Много познатих играча и тренера у својим каријерама били су чланови и Црвене звезде и Сплита. Почев од Бранка Радовића и Срђе Калембера, преко Зорана Славнића и генерације европских шампиона Божидара Маљковића, Зорана Сретеновића, Луке Павићевића и Борка Радовића, па до Змагослава Сагадина који је седео на клупама “црвено-белих” и “жутих”, сви су оставили неизбрисив траг у свом раду у Београду и Сплиту.

Стеван Караџић као играч Црвене звезде у периоду од 1980. до 1989. године одиграо је укупно 18 мечева против Сплита (тадашње Југопластике) и има позитиван скор 11:7. Као тренер „црвено-белих“ само је једном имао дуел против Сплита и то у НЛБ лиги прошле године на „Грипама“ када је било 88:84 за Звезду.


Карте за утакмицу Црвена звезда – Сплит, која је на програму у суботу, 27. октобра од 17 часова у дворани „Пионир“ продаваће се у петак и суботу у продавници Ред Стар Стор у улици Краља Милана, као и на дан утакмице на благајни хале „Пионир“. Цена улазнице је и овога пута више него симболична и износи 100 динара.

Претходни текстОчекујемо запажене резултате
Следећи текстФОТО: Црвена звезда-Бајерн