ИНтервју са Аилтоном

69

Бразилац Аилтон је почео да показује да ће бити велико појачање за екипу Црвене звезде. У Бањалуци је на пријатељској утакмици у првом полувремену направио прави шоу, док је у првој званичној утакмицу, против Борца у Чачку, био стрелац првог поготка.

Разговарали смо са њим након тренинга и ручка у хотелу нашег тима, па је логично прво питање било како се навикава на српску кухињу.

„Немам проблема да се навикнем на кухињу. Био сам у Немачкој, затим у Турској, тако да немам проблема и нисам избирљив по питању хране. Уосталом, у Бразилу, као и овде, много људи није у прилици да бира много шта ће да једе, па заиста нисам имао проблема по том питању“.

Аилтон је имао изузетну каријеру, пре свега у немачким клубовима као што су Вердер и Шалке, био је чак и најбољи стрелац Бундеслиге, па је његов долазак у наш клуб био велико изненађење.

„Био сам жељан нових изазова и желео сам да стекнем ново искуство. Било је заиста добро играти у клубовима као што су Вердер, Шалке и остали, али знам да сам и овде дошао у велики клуб. Можда екипа није на том нивоу као екипе за које сам играо раније, али надам се да ћу и у Црвеној звезди имати доста разлога да будем задовољан“.

Колико је за ових десетак дана, колико је у Београду, успео да се упозна са новим саиграчима, питали смо Аилтона, подсетивши га је Звезда ипак била првак Европе света, за разлику од клубова за које је претходно играо.

„Добро знам да је Црвена звезда била шампион Европе и света, али та екипа ипак не може да се пореди са тренутним саставом. Међутим, и у овој екипи има доста квалитетних играча. Добро су ме прихватили и сви ми помажу да се што пре уклопим у тим. Моје је да им се одужим тако што ћу постизати голове и верујем да ће ми бити све лакше како време буде пролазило“.

Бразилски ас је напречац освојио симаптије навијача Црвене звезде, али каже да он није сасвим задовољан својом игром.

„Нисам задовољан у потпуности. У Бањалуци, где сам дао два гола, је ипак била ревијална утакмица. Добро је да се дају голови од самог почетка, али надам се да ће из утакмице у утакмицу мој учинак бити бољи и да ће бити још голова“, рекао је Аилтон додавши да још увек не може да обећа колико ће голова постићи у овој сезони.

„Заиста ми је тешко да прогнозирам јер не знам ни колико ћу утакмица одиграти до краја сезоне. Још увек се тек уклапам у нови систем игре, на нове саиграче и тренера, па ми је заиста тешко да кажем тачну бројку. Могу само да кажем да се надам да ће их бити доста“.

Како Аилтону протичу први дани живота у Београду?

„За сада је све у најбољем реду. Очекујем да ми ускоро у посету дђу супруга и деца који ће се потом вратити у Мексико. Моја супруга више не може да прихвати сталне селидбе и сигурно ће ми бити тешко што она и деца неће бити ту. Осим тога, ћерка креће у школу па је боље да буде код куће. Тренутно се највише дружим са сународницима Тадеуом и Да Силвом“.

Бразилац је врло задовољан и начином на који су га прихватили навијачи.

„Још док сам играо за Вердер сам могао да видим какве навијаче има Црвена звезда. Гледао сам тада један вечити дерби и био сам одушевљен. После две одигране утакмице сам веома задовољан и надам се да ћу навијачим дати још повода да се радују не само на домаћој, већ и на европској сцени“.

У овом тренутку је готово немогуће поредити наш и, рецимо, немачки фудбал, али постоје ли ипак неке сличности, односно које су разлике?

„Разлике између немачке и ове лиге су огромне, то је потпуно други свет. С друге стране, турска лига би већ могла да се пореди са српском јер тамо само четири клуба играју значајнију улогу, што је ипак више од два овдашња. При том не мислим да је овде лако играти. Видео сам да ће наши противници у првенству махом играти дефанзивно, а у таквим околностима може да буде доста тешко“.

Црвена звезда у четвртак игра против Либереца у Купу УЕФА, а Аилтон има одлична искуства са чеком екипом. Пре две године је бранећи боје Шалкеа на две утакмице дао два гола Чесима па се очекује да настави тај низ.

„Било је то у финалу Интертото купа, ако се добро сећам. Не знам колико се екипа Либереца од тада променила, али нема сумње да ће бити тешко јер су све утакмице у Купу УЕФА тешке. Незахвално је било шта прогнозирати јер заиста слабо познајем противника“, рекао је Аилтон на крају разговора за наш сајт.

Претходни текстПобеда за прво место
Следећи текстПливачки клуб поново креће са радом